Nedskrivninger og toplinje giver svagt Jyske-regnskab

Regnskabet for første kvartal for Jyske Bank er til den svage side, vurderer Nykredit.

Arkivfoto: Jyske Banks hovedkvarter i Silkeborg. (Foto: Torben Christensen/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer analytiker i Nykredit Markets Ricky Steen Rasmussen.

Specielt hæfter han sig ved udviklingen i de såkaldte kvalitetsindtægtsposter - nettorenter og gebyrer - og de høje nedskrivninger på landbrug.

»De samlede indtægter (basisindtægterne, red.) ser fine ud, men det skyldes primært kursreguleringerne. Renset for det er toplinjen under min forventning«, siger han.

Kursreguleringerne var negative med 150 mio. kr. i første kvartal 2015, mens de i første kvartal i år er positive med 223 mio. kr.

Udviklingen vidner om hård priskonkurrence og pres på rentemarginalerne, og gebyrindtægterne er nok påvirket af gebyrfri tilbud om flytning af boliglån. Derimod vidner regnskabet om, at der er godt styr på omkostningerne.

»Det tyder på, at man får meget ud af synergierne med BRF«, siger Nykredit-analytikeren med henvisning til, at omkostningerne er faldet med 5 pct. fra 1338 mio. kr. til 1268 mio. kr.

Nedskrivninger er også en post, der overrasker Nykredit negativt.

»Der er i den post nedskrivninger på landbrug på 228 mio. kr.«, siger Ricky Steen Rasmussen, der ikke havde troet, der var så meget mere at komme efter på den front.

Der er nu nedskrevet i alt 41 pct. på landbrugskunder ifølge regnskabet - 46 pct. på mælkebønder og 36 pct. på svinebønder.

Renset for landbrug hæfter analytikeren sig dog ved, at der så ville have været en tilbageførsel på 56 mio. kr., hvilket vidner om god bonitet i udlånsporteføljen - men landbrug gør ondt endnu.

Ifølge Nykredit er overskuddet på bundlinjen på 384 mio. kr., der stort set er på niveau med samme kvartal året før - 8 pct. under det ventede.