Nedsat ølafgift tiltrækker svenske grænsehandlende

Folketingets indsats for at bremse danskernes grænsehandel i Tyskland har sat gang i den svenske grænsehandel i Danmark. I hvert fald oplever Scandlines vækst i endagstrafikken og ølsalget på ruten Helsingør-Helsingborg.

Foto: Torben Christensen.
Læs mere
Fold sammen

Den danske afgiftssænkning på øl synes ikke blot at have effekt i Danmark. Også Scandlines, som blandt andet sejler på færgeruten Helsingør-Helsingborg, oplever vækst i antallet af rejsende – og salget af øl.

”I juli har vi haft cirka 24.000 flere landgangspassagerer sammenlignet med juli 2012, hvilket er en vækst på omkring fem procent, og vi tror, at dette er en direkte effekt af afgiftssænkningen på øl i Danmark,” siger Henrik Rørbæk, linjechef på Scandlines-ruten Helsingør-Helsingborg.

Den 1. juli i år blev afgiften på øl sat ned i Danmark, men allerede i juni satte Scandlines priserne ned på øl om bord. Effekten lod ifølge Scandlines ikke vente på sig, og allerede i juni steg salget af øl om bord med cirka 40 procent, og væksten fortsætter, oplyser rederiet. I juli blev der i gennemsnit solgt mere end 1.600 kasser eller over 38.000 øl dagligt om bord på Scandlines-færgerne, hvilket er 40 procent mere end sidste år.

Samtidig med at antallet af landgangpassagerer stiger, falder biltrafikken mellem Helsingør og Helsingborg. I juli blev der transporteret cirka 214.000 personbiler, hvilket er et fald på omkring seks procent sammenlignet med juli måned sidste år. Tilvæksten i landgangspassagerer kompenserer dog sammen med en stigning i bustrafikken på 11 procent for faldet i biltrafikken.

”Vi ser en tydelige trend i år, at antallet af korttidsrejsende stiger, mens ferietrafikken bliver mindre. Vi tror, at dette primært hænger sammen med, at interessen for at købe ind i Danmark vender tilbage,” siger Henrik Rørbæk.