Nedlukning møder forståelse fra erhvervslivet – men den gør behovet for særligt én ting større end nogensinde

Det er nødvendigt at forlænge de gældende restriktioner, lyder det fra flere aktører fra erhvervslivet, der dog også betoner behovet for, at hjælpepakkerne hurtigst muligt kommer ud til virksomhederne.

Torben Olsen, ejer af Sovino, forstår behovet for at forlænge nedlukningen, men han mener, at den fortsatte nedlukning skaber et endnu større behov for, at kompensationen bliver udbetalt til virksomhederne hurtigere. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Statsminister Mette Frederiksen (S) mener, at en forlængelse af coronarestriktionerne er klart nødvendig. Hun indkaldte derfor Folketingets partiledere til et møde klokken 15.30.

»Jeg vurderer, at en forlængelse af restriktionerne er klart nødvendig. Ikke mindst for at sikre, at den britiske mutation ikke spreder sig,« lød det fra statsministeren, da hun under onsdagens spørgetime i Folketingssalen blev spurgt om, hvorfor der ikke er meldt noget ud endnu, når restriktionerne står til at udløbe mandag.

Ifølge Berlingskes oplysninger vil nedlukningen blive forlænget frem til 7. februar.

Mette Frederiksens vurdering kommer ikke som en overraskelse for erhvervslivet, men den bliver alligevel modtaget med frustration og en række opfordringer.

En af dem, der ærgrer sig over udsigten til forlængede restriktioner, er cafékongen Torben Olsen, der står bag 11 spisesteder i København.

Han forstår udmærket behovet for at forlænge restriktionerne. Han mener dog, at den fortsatte nedlukning skaber et endnu større behov for at få hjælpepakkerne ud at virke hurtigst muligt.

Han mangler blandt andet at få udbetalt støtte til faste omkostninger fra september og december. Derudover halter det også med at få udbetalt lønkompensation for en række perioder, fortæller Torben Olsen.

»Vi kan ikke ringe til vores udlejer og sige, at han ikke får huslejen, før vi har fået kompensation fra staten. Som restauratør står man derfor med et stort problem, hvis man ikke har pengene. Det er sindssygt hårdt,« siger ejeren af Sovino.

Torben Olsen fortæller, at han selv har mulighed for at dække sine udgifter, indtil staten udbetaler kompensation. Men sådan er det ikke nødvendigvis for alle restauranter, påpeger han.

»Visse restauranter har måske midler til at finansiere nedlukningen selv, men mindre restauranter kan ikke bare gå til deres bank og bede om penge.«

»Svær situation«

Samme udmelding kommer fra erhvervsorganisationen Horesta, der repræsenterer hoteller, restauranter og turismeerhvervet. Her opfordrer politisk chefkonsulent Kristian Nørgaard politikerne til straks at kigge hjælpepakkerne efter i sømmene.

»Det er en svær situation, når vi bliver pålagt restriktioner for endnu en periode og dermed nærmest ingen muligheder har for at tjene penge,« siger han.

Med den måde, som hjælpepakkerne er strikket sammen på nu, får virksomhederne dele af deres omkostninger godtgjort, men ikke alle. Derfor er der behov for at få kigget på kompensationen, og at den bliver udbetalt hurtigst muligt, mener Horesta.

»Lige nu har vi ingen omsætning, og derfor går det ikke, at man bliver ved at pålægge virksomhederne udgifter – særligt ikke hvis man har et ønske om at holde hånden under arbejdspladserne og undgå fyringer,« siger Kristian Nørgaard.

Tirsdag formiddag var fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S) indkaldt til samråd om covid-19-hjælpepakkerne. Baggrunden for samrådet var, at en række virksomheder fortsat mangler at få udbetalt kompensation til faste omkostninger – visse virksomheder mangler stadig at få udbetalt støtte fra sensommeren.

Dan Jørgensen beklagede den manglende udbetaling over for de berørte virksomheder, men lovede snarlig bedring:

»Alle kompensationsberettigede vil modtage deres penge snarest muligt,« lød det fra Dan Jørgensen.

Håber på klarhed

Med udsigten til forlængede coronarestriktioner har erhvervslivet brug for at vide, hvad der skal ske nu, mener administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

»Det er mit håb og min opfordring, at udmeldingen kommer til at indeholde andet og mere end blot en melding om to ugers forlængelse af de nuværende restriktioner. Virksomhederne har brug for at vide, hvad de har at holde sig til i et lidt længere tidsperspektiv,« siger han og fortsætter:

»Erhvervslivet og befolkningen som sådan har brug for så meget klarhed over situationen som overhovedet muligt. Derfor er det vores klare opfordring, at myndighederne, regeringen og Folketinget bruger den kommende tid på at udarbejde en plan for, hvordan vi kan genåbne Danmark igen og sikkert udfase restriktionerne. Det er en historisk svær situation for samfundet og erhvervslivet, og der er brug for så meget forudsigelighed, som det nu engang er muligt.«

Under onsdagens spørgetime svarede Mette Frederiksen, at hun godt »forstår ønsket om langsigtet planlægning«.

»Men da det er virus og biologi, så må det bero på sundhedsmyndighedernes anbefalinger,« sagde statsministeren og fortsatte:

»Dem har regeringen lige modtaget og behandlet. Og så har vi en dialog med alle Folketingets partier efterfølgende.«