Nedjustering giver stort prestigetab til topchef Peder Holk Nielsen

Jesper Kongskov, virksomhedsredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen er herre over olieprisen. Et utal af store virksomheder verden over kæmper med at få styr på følgerne af en oliepris, der roder rundt omkring 30 dollar tønden og som endda synes uden bund. Den bliver bare ved med at falde. Mange top­ledelser både i og uden for olieindustrien har forregnet sig og satset på en anden og højere oliepris, end det har været tilfældet gennem snart halvandet år.

Med en fuldstændig ustyrlig joker, som olieprisen er, kan det synes urimeligt at klandre en topchef for at blive ramt af oliepris­følgerne.

Så hvorfor presser det så alligevel top­chefen i Novozymes, Peder Holk Nielsen?

Spørger man de store, institutionelle investorer, har Novozymes’ topledelse alt for længe og alt for stædigt holdt fast i, at olieprisens udvikling ikke er noget stort problem for Bagsværd-virksomheden. For sådan har det lydt fra ledelsen igen og igen, når den har talt med investorerne og med erhvervs­pressen.

Allerede i august sidste år fik den selvsikre attitude i Novozymes imidlertid ridser i lakken. Dengang måtte Peder Holk første gang erkende, at selskabet blot seks måneder forinden – altså ved indgangen til 2015 – havde været for optimistisk. Det kostede et stort kursdyk i aktien.

Da Berlingske mødte Peder Holk få måneder efter i oktober til et interview, var det godt nok med en erkendelse af, at investorernes tillid til Novozymes havde lidt et knæk. Derimod mente Holk ikke, at olieprisen havde større effekt på Novozymes’ kunder – og dermed forretning – end hidtil antaget, sådan som flere og flere investorer talte om.

»Jeg er ikke enig i præmissen om, at vi er olieprisdrevet. Jeg mener ikke, at de ting, vi oplever, er knyttet til oliepris, det er måske, fordi vi er blinde. Olie er et meget væsentligt råstof i industrien, og det er svært at få armene rundt om den totale betydning af en lav oliepris, hvordan det påvirker og i hvilket omfang,« sagde Peder Holk dengang.

Siden dengang har virkeligheden sneget sig ind på Holk, og i dag ser han noget anderledes på det. Bevares, olieprisen er også næsten halveret siden dengang, og de hårde tal har formentlig fået tiøren til at falde for Novozymes-topledelsen. Men Holks stædige afvisninger koster prestige i dag, hvor selskabet skærer i vækstambitionerne med henvisning til olieprisen.

Selskabet er gennem mange år blevet bredt anerkendt for at have fat i den lange og grønne ende: Jordens begrænsede ressourcer nødvendiggør bæredygtige alternativer, og her har Novozymes stærke løsninger.

Men. Den gamle selvopfattelse sidder stadig i væggene i Bagsværd. Det skaber en overhængende risiko for en selvfedme, som er dræbende for fremtidige vækstmuligheder og konkurrencekraft. For med den lave oliepris ser verden meget anderledes ud i dag, og ingen tror på samme måde længere på, at Novozymes automatisk kan gå på vandet. I hvert fald ikke, når der er olie på vandet.

TV: Olieprisen knuser Novozymes' vækstplaner