Nedgradering kan ramme Danske Banks kunder

Det kan blive dyrere for banken, at dens kredit-karakter i dag blev sat ned - og dermed dyrere for kunderne.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Standard & Poors' nedgradering af Danske Banks kreditvurdering kan på den lange bane ende med en regning til bankens kunder. Det afslører Peter Rostrup-Nielsen, der er risikoansvarlig hos Danske Bank, i et interview med Ritzau Finans.

- Vi kommer til at stille lidt mere i sikkerhed på lån i fremtiden - op mod 20 mia. kr. er grænsen lige nu. Om det bliver dyrere for kunderne afhænger af, hvordan markedet reagerer på det her, men samlet set er det naturligvis ikke positivt for os, og jeg kan ikke udelukke, at kunderne ender med at skulle betale mere, siger han.

Hvor omfattende de nye grænser for sikkerhed bliver, og hvor stor sandsynlighed, der er for, at nedgraderingen ender med dyrere lån til Danske Banks kunder, afhænger dog også i høj grad af, hvad det andet store kreditvurderingsbureau Moody's foretager sig i forhold til Danske Bank i den kommende periode. Moody's har varslet en sænkning af Danske Banks kreditvurdering på op til tre niveauer.

- Lige nu afventer vi, at Moody's også rører på sig. Jeg tror ikke, at der går så lang tid. Det bliver nok i denne uge eller i næste uge, siger Peter Rostrup-Nielsen til Ritzau Finans.

Standard & Poors lagde i sin nedjustering vægt på, at nedskrivningerne fra det vanskelige irske marked fortsat er for høje, og at der er store udfordringer for enkelte sektorer i Danmark. Umiddelbart reagerede Danske Bank uforstående over for sænkningen, men Peter Rostrup-Nielsen erkender, at nedskrivningerne, der fra fjerde kvartal 2011 til første kvartal 2012 dykkede med 900 mio. kr. til 3,9 mia. kr., ikke er faldet nok. Alligevel ser han dog positive tendenser nok til, at S&P's handling er overraskende.

- Nedskrivningerne er ikke faldet nok. Vi havde håbet på at klare os igennem de negative udsigter, som vi havde, men S&P har følt behov for at reagere. Der var forventet en vending i 2011, og den kom så ikke, og den har heller ikke været her endnu i 2012. Det er jo deres vurdering, men vi synes, at der er nogle pile, der peger i den rigtige retning, og vi synes, at de har en lidt hårdhændet behandling af os på kapitalsiden, siger Peter Rostrup-Nielsen.

I forbindelse med regnskabet for første kvartal meddelte Danske Bank, at den fra 1. juni ville indføre organisationsændringer, så blandt andet de problematiske irske boliglån vil blive udskilt i en særskilt afdeling med henblik på at få nedskrivningerne under større kontrol. Men den ændring kan ikke alene ændre på Standard & Poors' opfattelse, vurderer Peter Rostrup-Nielsen.

- Det trækker ikke læsset, at vi har lavet en ny organisation. Der skal konkrete indtjeningsresultater til. Derfor er vi også i gang med et omkostningsprogram, og vi har gjort yderligere tiltag for at forbedre indtjeningen. Der er stor tilslutning og engagement til at forbedre bankens indtjening, siger han.

Standard & Poors sænkede kreditvurderingen af Danske Bank med et enkelt trin til A-/A-2 fra tidligere A/A-1. Udsigterne er ændret fra "negative" til "neutrale." Umiddelbart har aktien reageret negativt på nyheden onsdag, hvor investorerne har sendt bankpapiret ned med 2,6 pct. til 79,25 kr.