Nederlag kan betyde aflyste Ryanair-fly

Planlagte flyvninger fra København kan blive aflyst eller flyttet som konsekven­s af dommen i Arbejdsretten. Der vil dog gå dage, før Ryanair har overblik over konsekvenserne.

Foto: Niels Ahlmann Olesen. Lizette Risgaard, næstformand i LO holder pressemøde efter domsafsigelse i Ryanair-sagen onsdag d. 1 juli 2015 i København. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2015)
Læs mere
Fold sammen

Danske kunder risikerer ændringer i ferieplanerne, hvis de har købt flybilletter hos lavprisselskabet Ryanair. Det oplyser selskabets topchef, Michael O’Leary.

»Der vil måske være nogle ændringer, men så længe vi kan give passagerne besked 14 dage i forvejen, så skulle det være muligt for dem at lave alternative planer. Men jeg kan ikke med sikkerhed sige, om flyvninger vil blive ændret, eller hvilke flyvninger der kan blive ændret. Der vil gå et par dage, før vi har det fulde overblik,« siger topchef Michael O’Leary.

På Ryanairs hovedkontor i Dublin har O’Leary forberedt sine tropper på at skrue en ny flyveplan sammen. Den kommer til at betyde fundamentale ændringer for selskabet i Københavns Lufthavn. Ryanair forbereder sig på at undvære basen for fly og personale i København, idet det netop er basen, der er roden til konflikten med fagbevægelsen.

For at undgå at blive udsat for konflikt og sympatiblokader, som kan lamme blandt andet brændstofpåfyldning og bagagehåndtering, skal den københavnske base lukkes hurtigt, hvorefter Ryanair i stedet skal flyve ind til København fra baser i andre lande. Det bliver med andre ord ikke længere muligt for Ryanair at have sine fly til at »overnatte« i København, og derved bliver det vanskeligt for Ryanair særligt at gennemføre morgenflyvninger ud af København og flyvningerne ind til København sidst på dagen. Manøvren kan betyde, at Ryanair får svært ved at indfri de vækstambitioner, som flyselskabet har i Skandinavien. Foreløbig flyver Ryanair på 12 ruter ud af København, som alle kan blive påvirket. Det irske flyselskab har dog tidligere oplyst, at det har planer om at øge antallet af ruter til og fra København.

Ryanairs danske advokat, Michael Møller Nielsen, oplyste efter dommen i Arbejdsretten, at han indleverede et klageskrift til Arbejdsretten. Dette klageskrift udsætter den konflikt, som i første omgang var varslet til at kunne bryde ud natten mellem mandag og tirsdag i næste uge, til først at kunne træde i kraft formentlig midt i juli. Klageskriftet handler dog om teknikaliteter og rykker ikke ved dommen, lød det fra fagbevægelsen onsdag. Den udlægning bekræfter en ekspert:

»Klagen udsætter konflikten, men den fundamentale dom bliver der ikke ændret på,« forklarer arbejdsmarkedsforsker Steen Navrbjerg fra forskningsinstuttet FAOS på Københavns Universitet.