Nedbrud, hovedbrud, men intet gennembrud

En uge efter det omfattende nedbrud hos YouSee står de mest centrale spørgsmål fortsat ubesvarede. En 51-årig mand er sigtet i sagen, men nægter sig skyldig og blev fredag løsladt. Sikkerhedsekspert kalder det et uskønt forløb.

YouSees hovedkvarter, Teglholmsgade 1, København Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det startede med et nedbrud, og en uge senere giver det fortsat hovedbrud. Hvem og hvad der forårsagede sort skærm hos 1,2 millioner YouSee-kunder nytårsaften, er fortsat et åbent spørgsmål.

Torsdag så det ellers ud til, at et af de gode brud – et gennembrud – var lige om hjørnet. Først meldte TDC Group, der ejer YouSee, at man nu var sikre på, at der var en bevidst handling bag. Efter fem dages intens efterforskning, der involverede egne såvel som udenlandske eksperter, overdragede TDC torsdag morgen sagen til politiet – helt præcist til Afdeling for Personfarlig Kriminalitet hos Københavns Politi.

Knap var den melding fordøjet i medierne, før politiet kunne oplyse, at man allerede havde anholdt en 51-årig mand, der blev sigtet for at stå bag nedbruddet.

I løbet af torsdag eftermiddag og aften blev manden så afhørt, og han nægtede sig skyldig. Fredag morgen bad politiet TDC om »supplerende oplysninger«, og med dem i hænde valgte man noget overraskende fredag formiddag at løslade den 51-årige mand, om end sigtelserne vil blive opretholdt, oplyste politiet.

Hele forløbet vækker undren hos den 51-åriges forsvarsadvokat, Ulla Wulff.

»Jeg har svært ved at forstå, hvorfor man har behov for at anholde og varsle en varetægtsfængsling af en person, hvis det, man undersøger, er noget, man har alle dataene liggende på,« sagde Ulla Wulff til dr.dk fredag eftermiddag.

Hun henviste til, at politiet under anholdelsen havde ransaget mandens hjem og konfiskeret al teknik, der kan relatere sig til sagen. Alligevel valgte man at tilbageholde den 51-årige fra torsdag til fredag, inden han altså blev løsladt. Hun fastslår samtidig, at hun på det tidspunkt endnu ikke havde haft lejlighed til at drøfte sagens akter med sin klient, der er sigtet efter straffelovens paragraf 193 og 291.

De seneste dages udvikling synes at afføde to centrale spørgsmål: Stod den 51-årige bag nedbruddet, og har han haft nogen ansættelsesmæssig tilknytning til TDC eller YouSee?

Den 51-årige selv nægter sig skyldig og har ifølge politiet svaret beredvilligt på de spørgsmål, han er blevet stillet.

Hos politiet oplyser man, at efterforskningen vil fortsætte, og at der udestår en større teknisk udredning.

»Vi kigger på det materiale, vi har fået af TDC og det materiale, vi har sikret hjemme fra den 51-årige,« sagde efterforskningsleder Jens Møller til TV 2 fredag.

En tidshorisont turde han af samme grund ikke spå om, men der kan gå »noget tid«, oplyste Jens Møller.

Beviserne var ikke vægtige nok

Ifølge Peter Kruse, IT-sikkerhedsekspert i firmaet CSIS, tegner der sig et billede af et »uskønt« forløb, der først og fremmest rejser spørgsmål ved TDCs egen analyse.

»Mit umiddelbare gæt er, at politiet har kigget på de logs, man regnede med var bevisgrundlaget, og vurderet, at de ikke stemmer overens med den virkelighed, den mistænkte befinder sig i. Han kan have haft et alibi eller noget andet miskmask, der gør, at politiet er kommet i tvivl,« siger han.

»Politiet har tilsyneladende vurderet, at der ikke var tilpas vægt i beviserne til, at man har kunne fastholde den mistænkte og varetægtsfængsle ham,« siger Peter Kruse, som kalder forløbet »rodet og uskønt«.

Nedbruddet hos YouSee er historisk i omfang, og ikke alene blev flere end en million mennesker berørt – det skete tillige på en af årets helt store TV-dage nytårsaften. YouSee og TDC har været under massivt pres for at finde forklaringen på de hundredtusindvis af sorte skærme, der blandt andet forhindrede de berørte kunder i at se Dronningens nytårstale. I visse områder varede afbrydelsen op mod 30 timer. Efterfølgende har YouSee set sig nødsaget til at sende en personlig mail til de berørte kunder og i øvrigt kompensere med en underholdningspakke.

Opklaringsarbejdet har også været omfangsrigt: TDC har måttet sende teknikere ud til 33 centraler, og undervejs er 300 bokse blevet udskiftet.

Eksperter og sagkyndige har undret sig højlydt over, at TDC, der som bekendt varetager en stor del af landets infrastruktur, tilsyneladende ikke har kunnet beskytte sit TV-signal.

Hos TDC Group siger koncerndirektør Peter Trier Schleidt, at man siden nedbruddet har gennemgået hele det sikkerhedsmæssige setup.

»Vi er fuldt bevidste om det ansvar, vi har. Nedbruddet nytårsaften vedrører udelukkende distribution af vores TV-signal. Det har ikke vedrørt øvrige dele af vores netværk. Og som vi sagde i går, så har vi benyttet hændelsen og tiden siden i lørdags til nøje at gennemgå vores sikkerhedsmæssige setup en ekstra gang,« oplyser han i en skriftlig kommentar.