Navneskifte skal genstarte kriseramt fond

Efter flere svære år opgiver den danske kapitalfond Odin sit navn samtidig med at flere nye investorer kommer til.

Foto: Søren Bidstrup. Jacob Bergenholtz fra kapitalfonden Odin
Læs mere
Fold sammen

Den danske kapitalfond Odin starter forfra og skifter navn til BWB Partners efter flere svære år. Samtidig forlader flere investorer fonden og en række nye kommer ind. Planen skal sikre, at den pressede danske kapitalfond kan overleve.

»Det her er kulminationen på en lang proces. Det har været divergerende interesse i investorkredsen, hvor nogle især danske ville ud, mens især de udenlandske ville blive,« siger Jacob Bergenholtz, ledende partner i BWB partners.

Den nye plan kommer efter lang tids spekulation om fremtiden for Odin, der blev stiftet i den gode tid for kapitalfondene før finanskrisen. I årene efter blev den danske fond ramt af vanskeligheder, hvor flere investeringer løb ind i problemer. Blandt andet måtte fonden opgive møbelkæden Biva. Det har siden betyde, at ledelsen blev skiftet ud og en større strategisk gennemgang blev sat i værk for at finde ud af, hvad der skal ske med fondens mange selskaber.

Bergenholtz og hans to medpartnere Jesper Wadum  og Esben Bay, hvis efternavne danner grundlag for det nye navn - får nu forlænget den første fond i BWB Partners med syv år til 2022. Samtidig bliver der skudt 380 mio. kr. ind til at købe mellemstore danske virksomheder for. De penge kommer fra en række primært udenlandske fonde, mens de flere danske pensionskasser som blandt andre Sampension og Industriens Pension er købt ud af den første fond.

»Dem som har ønsket at træde ud er kommet tørskoet ud, og de har fået deres penge igen, selvom vi naturligt havde håbet at have givet dem et afkast,« siger Bergenholtz.

Tidligere har Odin været under pres for at finde en løsning på de 12 porteføljeselskaber, hvor af mange skulle have ny ejer før en ny tredje fond kunne blive oprettet.  Men planerne om en ny investeringsfond er indtil videre opgivet.

»Nu venter vi foreløbigt med en tredje fond, og arbejder på at skabe et attraktivt afkast af vores nuværende portefølje,« siger Bergenholtz.

Han forklarer fondens begrænsede evne til at skabe et godt afkast med, at mange af porteføljeselskaberne blev købt på de forkerte tidspunkter. Første investeringsfond blev oprettet i 2005 og den anden i 2007 kort inde finanskrisen.

»Set i bagklogskabens lys kan man nok ikke pege på et dårligere tidspunkt at investere på. En stor del af virksomhederne er købt på toppen af en højkonjunktur,« siger Bergenholtz om hvorfor den danske fond har haft så svært ved at skabe et afkast til investorerne.

Han siger, at det nye navn skal være med til at vise, at fonden nu bevæger sig ind i en ny fase af dens historie.

»Vi sidder i en situation, hvor vi udskiftet investorkredsen, og at det derfor nu er et godt tidspunkt at trække en streg i sandet,« siger Bergenholtz.

Udover de 380 mio.  kr., der er skudt ind i den første fond råder den anden investeringsfond stadig over penge, så BWB Partners i alt kan investere for 575 mio. kr.

De nye investorer i BWB Partners første fond er Access Capital Partners, Idinvest Partners, Altamar Capital Partners, PenSam, BNP Paribas Private Equity og SCPP.