Navneforbud hævet: Detroniseret Sommersko-ejer tiltalt i stor bedragerisag

I mere end halvandet år har et navneforbud beskyttet den tidligere ejer af Café Sommersko, der netop står tiltalt i Københavns Byret i en stor bedragerisag. Nu er navneforbuddet blevet ophævet.

Bahram Sari Beliverdi gjorde Café Sommersko til kronjuvelen i et imperium af københavnske cafeer. Nu er imperiet smuldret og Bahram Sari Beliverdi tiltalt i en stor sag om bedrageri. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Den tidligere ejer af Café Sommersko, Bahram Sari Beliverdi, er tiltalt i en omfattende sag om bedrageri ved Københavns Byret.

Sagen mod den detroniserede caféejer begyndte tidligere i december, men hidtil har der været nedlagt navneforbud i sagen. Derfor har Berlingske været afskåret fra at navngive restauratøren og cafeerne. Tidligere på ugen ophævede en byretsdommer dog navneforbuddet.

Sagen udspringer af det nu kollapsede Café Sommersko-imperium.

Da koncernen var på sit højeste, bestod den af flere kendte cafeer i København og omegn, blandt andet Café Sommersko, Café Dan Turell, ligesom bl.a. XO Burger, Café Emma, Café Sari, Meat, Burger Corner og Frederiks Café også var en del af cafékoncernen. Alle kontrolleret af Bahram Sari Beliverdi.

Sammen med en medsammensvoren er restauratøren tiltalt for en perlerække af lovovertrædelser via blandt andet Café Sommersko, Café Dan Turèll og Sari Café og Bar i årene fra 2013-2016.

Der er sat i alt 16 retsdage af fra december 2018 til maj 2019 til at behandle sagen, som involverer en lang række paragraffer i straffeloven. I alt er Bahram Sari Beliverdi og den medtiltalte tiltalt for 44 forhold. De nægter sig begge skyldige, kom det frem i retten i 7. december.

Først og fremmest er restauratøren selv tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 289 for at have snydt med moms. En paragraf, som har en strafferamme på op til otte år. Ifølge anklageskriftet er det foregået ved, at Bahram Sari Beliverdi ved hjælp af falske fakturaer har fået efterangivet moms.

I alt er Bahram Sari Beliverdi tiltalt i 13 forhold om snyd med moms for lige under en million kroner samt dokumentfalsk i forbindelse med de falske fakturaer.

Endvidere er Bahram Sari Beliverdi sammen med den medtiltalte tiltalt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed, hvor der også er en strafferamme på op til otte års fængsel.

Ifølge anklageskriftet har de to bestilt kød, fisk og grønt til restaurant Meet i Hellerup og til Frederiks Cafe og Bar på Frederiksberg for flere millioner kroner. Det er sket, uden at de to har haft »vilje eller evne til at betale for de leverede varer«. Dermed har de to svindlet en række leverandører, som aldrig har fået betaling for deres varer.

I alt er de to tiltalt i 14 forhold om groft bedrageri.

Dårlig hygiejne og kokain i båd

Bahram Sari Beliverdi er også tiltalt for diverse overtrædelser af fødevarelovgivningen. Blandt andet ved ikke på en række restauranter at kunne fremvise dokumentation i form af fakturaer eller andet for kød og fisk, ved ikke at have oplyst om ejerskifter mellem cafeer, ved dårlig hygiejne og ved ikke at have hængt kontrolrapporter fra Fødevarestyrelsen op.

Endelig fandt politiet 3,3 gram kokain til eget forbrug i Bahram Sari Beliverdis båd i Tuborg Havn i oktober 2017. Der blev også fundet kokain i den medtiltaltes lejlighed. Derfor er begge også tiltalt for overtrædelse af lov om eurforiserende stoffer.

Anklagemyndigheden lægger op til fængselsstraf, konfiskation af næsten seks mio. kr., som de to angiveligt har snydt leverandører af kød og fisk for, samt konfiskation af seks ejendomme. Derudover vil anklagemyndigheden også have retten til at fradrømme Bahram Sari Beliverdi retten til at varetage ledelsesposter i selskaber.

En tidligere direktør i et af Bahram Sari Beliverdis selskaber blev i sommer dømt konkurskarantæne i en relateret sag om den nu lukkede restaurant Meet i Hellerup. Hun hævdede, at hun blot havde fungeret som stråmand for Bahram Sari Beliverdi, der tidligere er dømt for vold, sort arbejdskraft, skattesvig og overtrædelse af udlændingeloven.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra Bahram Sari Beliverdi, der blev anholdt i sagen tilbage i oktober 2017. Han er siden blev løsladt.