Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Foreningen roser ganske vist fem kommuners initiativ til at fremme den vedvarende energi med deres forslag om nye megavindmøller tæt på kysten. Men foreningen påpeger, at opsætning af vindmøller kræver planlægning og hensyn til den værdifulde natur i de lavvandede områder.
- Den største effekt af vindmøller får man på havet, og der generer de befolkning og naturværdier mindst. Vi foretrækker de store vindmølleparker langt ude på havet, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Ifølge Berlingske Tidende vil København, Århus og tre andre byer opstille 200 kæmpe vindmøller langs danske kyststrækninger som alternativ til de udskældte møller på land og de dyre projekter langt ude på havet.
Naturforeningen støtter initiativet, der vil fremme vindkraft i Danmark, men Ella Maria Bisschop-Larsen mener, at den eneste grund til at trække vindmøllerne tættere på kysten er, at det kan spare nogle penge.
- Mange af vores naturværdier er i kystområderne, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.
Hun er bekymret for, om de fem megamølle-projekter kommer i karambolage med nogle af de naturområder i Danmark, som har krav på særlig beskyttelse, for eksempel Lillebælt.
Energiselskaber, el-producenter og vindmøllelaug fra de fem byer vil have Folketinget til at ændre loven for at få blæst det omfattende projekt i gang. Men Danmarks Naturfredningsforening maner til besindighed.
- Vi mener, at der er brug for en grundig helhedsvurdering af, hvor man kan sætte vindmøller op i Danmark. Der er ikke lavet en nationalplan, der afvejer de forskellige hensyn til mennesker og natur. Regeringen må komme med sådan en plan, siger hun.
/ritzau/