Nationalisering af Northern Rock er stadig i spil

Usikkerheden om den hårdt ramte britiske bank får mulig køber til at trække sig.

Aktionærerne i Northern Rock protesterer højlydt over en eventuel nationalisering. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALESSIA PIERDOMENICO
Tyne Consortium har trukket sig fra feltet af mulige købere af den britiske kriseramte bank Northern Rock. I følge BBCs erhvervsredaktør Robert Peston skyldes det usikkerhed, om hvem de førte overtagelsesforhandlinger med; banken selv eller den britiske regering?

I september garanterede den britiske nationalbank, Bank of England samtlige indlån i Northern Rock, da banken blev undergravet af efterdønningerne af krisen på det amerikanske lånemarked. I realiteten opererer banken i dag på de britiske skatteyderes regning.

For små to uger siden blev det bekræftet, at Richard Bransons Virgin Group var den foretrukne i den kreds af købere, der havde budt på banken. Tyne Consortium, der blandt andet tæller den amerikanske kapitalfond Five Mile, var med i opløbet, og det indgik i købsaftalen, at de potentielle købere straks skulle betale de knapt 115 mia. kr. af på de i alt 260 mia. kr., som Bank of England havde stillet som garanti.

En mulig nationalisering har dog hele tiden været inde i billedet. Bankens aktionærer har protesteret højlydt over det perspektiv, fordi de i så fald kunne ende med at miste alt, men i følge det britiske dagblad, The Daily Telegraph har den britiske Labourregering allerede et lovforslag til bankens nationalisering klar.

I øjeblikket forhandles der med den konservative opposition i håbet om at finde et bredt fodslag bag en nationalisering, hvis de eksisterende slagsplaner ryger i vasken. En talsmand for finansministeriet citeres dog for, at regeringen helst så banken solgt til anden side.