Nationalbanken vil udnytte lave renter til at afskaffe afdragsfrihed

De historisk lave renter får Nationalbanken til at overveje tvunget afdrag på boliglån for at undgå en overophedning af boligmarkedet.

Nationalbankdirektør Lars Rohde lægger op til det afgørende slag mod muligheden for afdragsfrihed på boliglån. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nationalbanken er bekymret over de negative renter, som kan resultere i en overophedning af boligmarkedet, og overvejer et indgreb mod afdragsfriheden.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af ikke-navngivne kilder.

Nationalbankens angreb på afdragsfriheden ventes den 26. marts, når der er møde i Det Systemiske Risikoråd holder møde. Det Systemiske Risikoråd er sat i verden efter finanskrisen for at spotte tendenser, der kan skabe finansiel usikkerhed og måske endda føre til nye kriser.

Rådet har 10 medlemmer: To fra Nationalbanken, to fra Finanstilsynet, et fra Erhvervsministeriet, et fra Økonomiministeriet, et fra Finansministeriet samt tre uafhængige ekspterter. For bordenden sidder nationalbankdirektør Lars Rohde.

Når Det Systemiske Risikoråd kommer med en henstilling, skal regeringen enten følge den eller argumentere for, hvorfor man vælger ikke at gøre det.

Og rådets næste henstilling kan altså meget vel handle om et indgreb mod afdragsfriheden. Bekymringen er, at negative renter i kombination med muligheden for ikke at betale afdrag på sit boliglån, vil kunne overophede boligmarkedet i faretruende grad.

Nationalbanken har tidligere talt for en afskaffelse af muligheden for afdragsfrihed, og dermed kan minusrenterne være en anledning til at gøre alvor af det.

I Realkreditrådet mener direktør Karsten Beltoft imidlertid at den eksisterende regulering er tilstrækkelig.

»Et eller andet sted synes jeg, at vi har behov for ro nu. Vi har fået en tilsynsdiamant, og der er sat nogle pejlemærker op, som vi skal nå. Det arbejder vi på, og det synes jeg, at vi skal have ro til at gøre,« siger han