Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Vestjysk Bank har solgt ud af sine aktier i DLR Kredit til staten som del af bankens kapitalplan. I den forbindelse har banken lavet en særdeles god handel. Nationalbankens køb skete til en værdiansættelse på 0,9 af den bogførte kapital - en værdiansættelse, der er fastsat i en aktionæroverenskomst.
Problemet er blot, at tiderne har ændret sig meget siden overenskomsten blev indgået, og på grund af finanskrisen er værdiansættelserne på finansaktier i dag markant lavere. En kurs omkring 0,5 eller 0,6 er således mere virkelighedsnær.
Finanstilsynet hævder en kurs/indre værdi på 0,9 er passende
Til Økonomisk Ugebrev siger vicedirektør i Finanstilsynet, Kristian Vie Madsen, at kapitalandele i form af sektoraktier skal værdisættes ligesom andre værdipapirer typisk bliver, altså til aktuel markedsværdi. Han tilføjer, at der skal være gode grunde til at fravige fra den aktuelle markedsværdi, og det har der ikke været i tilfældet med DLR Kredit.
Han bakkes op af DLR’s adm. direktør Bent Andersen, som vurderer at værdiansættelsen på 0,9 afspejler den reelle markedsværdi. Han fremhæver at DLR også under finanskrisen har klaret sig med plusser på bundlinjen.
Kurs 0,5 i indre værdi ville udløse lavine
Ikke desto mindre må kurs 0,9 anses som højt. Faktum er, at Nationalbanken ville udløse en lavine blandt de mindre og mellemstore pengeinstitutter, hvis DLR-aktierne blev handlet tættere på øvrige finansaktier omkring 0,5 i indre værdi.
En sådan reguleringen af værdiansættelserne til tættere på de aktuelle markedsforhold ville samlet set betyde et kurstab for de mindre og mellemstore banker, der ejer DLR-aktier, på ca. tre mia. kr. Det ville udløse store underskud og forringe solvensen i bankerne.