Nationalbanken kæmper med stærk dansk krone

Penge vælter ind i Danmark med sjældent set fart. Det styrker den danske krone i et sådan omfang, at Danmarks Nationalbank må sælge kroner på de internationale valutamarkeder.

Danmarks Nationalbank har igen i juli brugt adskillige milliarder kroner på at holde den danske krone nede i kurs over for euroen. Det er nu anden måned i træk, at Nationalbanken har solgt kroner og købt euro på de internationale valutamarkedet for mange milliarder kroner.

Det sker for at undgå, at kronen stiger for meget i kurs og dermed fjerner sig for meget fra den centralkurs over for euroen, som Nationalbanken har til opgave at holde kronen på plads overfor.

Fortsætter kronen med at blive styrket, kan det udløse en lille isoleret dansk rentenedsættelse, sådan at det aktuelle rentespænd mellem euroen og kronen, der nu er på 0,25 procentpoint, kommer med på 0,15 procentpoint.

En indsnævring af rentespændet kan måske tænkes, når Den Europæiske Centralbank (ECB) 6. september i år ventes at hæve sin rente fra 4,0 til 4,25 procent. Ved den lejlighed kan det tænkes, at vi herhjemme kun hæver renten fra nu 4,25 til 4,40 procent, hvis kronen fortsat holder sig stærk.

I juli har Danmarks Nationalbank brugt 6,3 milliarder kroner på at holde kronen nede, og i juni brugte den 5,4 milliarder. Totalt set har Nationalbanken nu solgt danske kroner for 17,2 milliarder kroner siden begyndelsen af 2007.

Alligevel har kronen ligget på den stærke side af centralkursen over for euroen, der hedder 746,38 kroner for 100 euro. Kronen på ifølge den særlige ERM2-aftale kun flytte sig 2,25 procent på hver side af den aftalte centralkurs.

»De historiske erfaringer har vist, at Nationalbanken ændrer renten, når de har brugt mere end 15 milliarder kroner på interventioner. Når vi alligevel ikke venter en renteændring lige nu, skyldes det, at der for tiden er uro på de finansielle markeder, og vi er i et tyndt sommermarked med lille handel,« siger chefanalytiker i Danske Bank, Anders Matzen.

I februar sidste år – helt præcis 17. februar – lavede Danmarks Nationalbank sidst en isoleret dansk renteændring på 0,1 procentpoint. Det skete, efter at der var brugt over 30 milliarder kroner på at holde kronen oppe – og ikke nede som nu – i kurs over for euroen.

Når der for tiden strømmer penge ind i Danmark i stor stil, skyldes det formentlig, at udlandet køber danske aktier og obligationer, plus at der er overskud på betalingsbalancen.

Der har på det seneste været et par store salg af virksomheder til udlandet, især Scandlines. Alt sammen forhold, der øger efterspørgslen efter danske kroner og trækker kursen op. Måske har danskere også solgt udenlandske aktier, hvilket også kan være med til at styrke kronen.

Danmarks Nationalbank med nationalbankdirektør Nils Bernstein i spidsen kommenterer aldrig, om de vil – eller ikke vil – ændre renten. Det kan der nemlig så spekuleres i og tjenes store summer på.