Nationalbanken bekymret for bankers risiko-appetit

De lave renteniveauer og den lave efterspørgsel kan presse bankerne ud i risikable investeringer og lempelige kreditvilkår, som minder bekymrende meget om adfærden før finanskrisen, advarer nationalbankdirektør Lars Rohde.

Nationalbankdirektør Lars Rohde. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En meget behersket efterspørgsel efter nye lån og ekstremt lave renteniveauer risikerer at lokke bankerne ud i en risikabel adfærd, der giver mindelser om aktiviteterne op til finanskrisen.

Sådan lyder advarslen fra Nationalbanken i sin nye rapport om den finansielle stabilitet i Danmark.


»Det er en udvikling, som vi er meget opmærksomme på. Den høje udlånsvækst i pengeinstitutterne forud for finanskrisen skete på bekostning af kreditkvaliteten, og det er vigtigt, at dette ikke gentager sig,« siger Lars Rohde i en pressemeddelelse.

Nationalbanken forventer, at kombinationen af lav aktivitet og små rentemarginaler vil medføre yderligere besparelser i den finansielle sektor, som i forvejen har mistet 12.000 ansatte de sidste fem år - også selvom bankerne generelt er i en bedre gænge.

»Indtjeningen i danske pengeinstitutter er generelt forbedret, men mange institutter har fortsat lav egenkapitalforrentning og høje omkostninger. Indtjeningen presses af lav efterspørgsel efter nye lån og faldende marginaler, primært som følge af øget konkurrence. "Det afspejler et behov for yderligere kapacitetstilpasninger i sektoren,« udtaler nationalbankdirektør Lars Rohde.


Nationalbanken gentager en tidligere udmelding om, at Danmark vil være bedst stillet ved at deltage i den europæiske bankunion, der er under opbygning.

»Den overordnede struktur af bankunionen er nu lagt fast, men udformningen af nogle delelementer udestår. ”Spørgsmålet om dansk deltagelse er en politisk beslutning, men det er samlet set Nationalbankens opfattelse, at danske interesser bedst varetages ved at deltage i bankunionen,« siger Lars Rohde.

Han meddeler, at de fem systemiske pengeinstitutter har klaret Nationalbankens seneste stresstest uden slinger i valsen og med en kernekapitalprocent komfortabelt over de krævede otte procent.