Nationalbanken: Banker er sårbare trods nye regler

Danske banker er meget dårligt polstrede til at modstå en ny økonomisk nedtur. Det vurderer direktør i Nationalbanken.

Foto: Ulrik Jantzen. Danske banker er meget dårligt polstrede til at modstå en ny økonomisk nedtur
Læs mere
Fold sammen

Selv om et bredt flertal i Folketinget i midten af oktober nåede til enighed om strammere krav for landets syv største banker - de såkaldte SIFI-krav - så ændrer det ikke fundamentalt på, at danske banker er meget dårligt polstrede til at modstå en ny økonomisk nedtur.

Det vurderer direktør i Nationalbanken Per Callesen ifølge Dagbladet Information.

- Bankerne kører relativt tæt på kanten, og det vil de blive ved med, siger han til Information.

Ifølge nationalbankdirektøren gør de nye strammere krav til landets største banker, der blev vedtaget af alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten, således ikke, at de danske banker er sikret.

- Vi kører heldigvis med højere kapitalisering end det, vi havde før sammenbruddet, men det er ikke et regimeskifte, siger Per Callesen til Information.

Da aftalen blev indført, sagde den socialdemokratiske erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen, at "det er helt centralt, at vi får styrket bankernes robusthed, så vi kan modstå fremtidige kriser. Med aftalen sender vi et tydeligt signal om, at vi har en stærk bank- og realkreditsektor i Danmark."

Nationalbankdirektøren afviser, at han med sin udmelding vil blande sig i en politisk diskussion af, om der bør gøres mere for at sikre, at bankerne polstrer sig bedre.

- Det er lige så meget en opfordring til bankerne selv, siger Per Callesen.

- Men, siger han samtidig, "det er altid godt at begrænse bankernes sårbarhed, og det er svært at se nogen ulemper ved, at de kapitaliserer sig bedre".

/ritzau/FINANS