Nationalbankdirektør sår tvivl om realkredittens prisstigninger på boliglån

De danske realkreditinstitutter møder hård kritik fra nationalbankdirektør Lars Rohde, som mener, at det er nødvendigt at justere reglerne for realkreditten.

Nationalbankdirektør Lars Rohde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Landets realkreditinstitutter har igen og igen hævet priserne på boliglån - de såkaldte bidragssatser - med henvisning til, at nye regler for kapitalkrav lurede i horisonten.

Men nu sår landets nationalbankdirektør Lars Rohde alvorlig tvivl om, hvad baggrunden for de massive prisstigninger på boliglån egentlig er.

»I første del af i år var der et betydeligt fokus på realkreditinstitutternes bidragsforhøjelser. Jeg vil gerne understrege, at realkreditinstitutter skal have mulighed for at tjene penge ligesom andre virksomheder. I debatten blev stigningerne i stort omfang direkte knyttet til skærpede kapitalkrav. Som sagt kan skærpede kapitalkrav øge realkreditinstitutternes omkostninger. Men ikke i et omfang, som alene kan forklare de observerede stigninger i bidragssatserne,« sagde Lars Rohde onsdag ved Realkreditrådets årsmøde.

Ifølge institutterne kræver investorerne fortsat et afkast på omkring 10 procent på egenkapital i realkreditinstitutter. Det synes meget højt, fremhævede Lars Rohde, idet den risikofrie rente er tæt på nul.

»Når man taler om omkostninger ved regulering, er det samtidig vigtigt at huske på, at der også er store gevinster. For eksempel er den finansielle regulering med til at sikre en holdbar og robust økonomi med stærke kreditinstitutter. Realkreditinstitutterne har også selv direkte fordel af en god og effektiv finansiel regulering, da den kan være med til at sikre, at investorerne – herunder de udenlandske – har tillid til de danske realkreditselskaber,« sagde Lars Rohde.