Nationalbankdirektør langer ud efter prisforhøjelser på boliglån

Realkreditinstitutterne har et forklaringsproblem, når de henviser til, at deres omstridte gebyrstigninger skyldes øgede kapitalkrav, lyder kritikken fra nationalbankdirektør Lars Rohde.

Realkreditrådets årsmøde afholdes i Ingeniørforeningens Møddecenter. Nationalbankdirektør Lars Rohde. Onsdag den 5. oktober 2016.. (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere

Alle spidserne inden for dansk real­kredit sidder skoleret på ræd og række. De lytter opmærksomt på nationalbankdirektør Lars Rohdes til tider hårde ord fra talerstolen. Han er ­inviteret til at tale ved brancheorganisationen Realkreditrådets årsmøde onsdag.

Men det afholder ingenlunde Lars Rohde fra at rette kritik mod realkreditselskaberne, der i den senere tid har været under skarp beskydning for at skrue gebyrerne på boliglån, også kaldet bidragssatser, markant i vejret.

»Jeg vil gerne understrege, at realkredit­institutter skal have mulighed for at tjene penge ligesom andre virksomheder. I debatten blev stigningerne i stort omfang direkte knyttet til skærpede kapitalkrav. Som sagt kan skærpede kapitalkrav øge realkreditinstitutternes omkostninger. Men ikke i et omfang, som ­alene kan forklare de observerede stigninger i ­bidragssatserne,« siger Lars Rohde.

Han medgiver, at realkreditselskaberne er ­mere robuste over for fald i boligpriserne, hvis de har en høj andel af egenkapitalfinansiering, og at det derfor er relevant at forholde sig til ­omkostninger ved egenkapital.

»Ifølge institutterne kræver investorerne fortsat et afkast på omkring ti procent på egenkapitalen i realkreditinstitutter. Det synes mege­t højt. Især når man tager højde for, at den risikofrie rente er tæt på nul,« siger han.

Formanden for Realkreditrådet og koncern­chef i Nykredit, Michael Rasmussen, føler ikke, at nationalbankdirektøren langer ud efter branchen i sin tale.

»Han sagde jo også, at det er magtpåliggende for Nationalbanken, at sektoren får lov til at tjene penge og selv sætte sine priser. Det er jeg glad for. Og jeg kan konstatere, at den indtjening, som realkreditsektoren har haft, aldrig nogensinde har været på det niveau, som ekspertudvalget angiver som fair,« siger ­Michael Rasmussen.

Krav er kundernes ven

Seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk er til gengæld godt tilfreds med nationalbankdirektørens kritik.

»Jeg er meget glad for det, som Lars Rohde sagde om, at det ikke er kapitalkravene, der er årsagen til, at vi ser stigende bidragssatser. Det er, som om realkreditten har fortalt en ­historie, hvor de gør politikerne og de krav, der stilles, til forbrugernes fjende. I virkeligheden mener jeg, at kapitalkrav i højere grad er forbrugernes ven – forstået på den måde, at vi godt ved, hvem der kommer til at betale, hvis et realkreditinstitut eller en bank går ned,« siger han.