Naiv forestilling om dansk bankidyl

I en tid, hvor verden for længst er blevet global, og pengestrømme i årtier har flydt mere eller mindre frit over grænser i både øst og vest, giver det ikke mening alene at have nationale regler, herunder et nationalt tilsyn.

Foto: Asger Ladefoged. Jens Christian Hansen, erhvervskommentator.
Læs mere
Fold sammen

Derfor er det svært ikke at se en tvingende nødvendighed for nogle overnationale spilleregler for de store banker. Det projekt har fået navnet Europas Bankunion. Ikke ligefrem et navn, der klinger tillokkende – lyder mest af alt som et tysk projekt – men ikke desto mindre en bankunion, der er pokkers svær at komme udenom.

Man kan have mange meninger om et sådant fælles EU-projekt, som er en af de helt store milepæle i EU-historien siden skabelsen af EU for mere end 60 år siden. Overordnet må man imidlertid tørt konstatere, at enten har man en international finanssektor i Danmark og dermed et Danmark, der er en del af den nye fælles bankunion, eller også har man ikke en international finanssektor i Danmark.

Et både-og er i bedste fald naivt, i værste fald første skridt mod afviklingen af store banker i Danmark. Holdningen især hos yderpartierne Dansk Folkeparti på den ene side og Enhedslisten på den anden giver givetvis masser af stemmer hos danskere, der frygter den store globale ulv, og danskere, der synes, at banker er noget, Fanden har skabt. I virkelighedens verden er det dog en naiv forestilling om, at vi kan puttenutte om vores helt egen fredfyldte banksektor.

Christiansborg og eksperter på området diskuterer nu, om der i givet fald er tale om suverænitetsafgivelse, hvis Danmark måtte beslutte sig for at gå med i Bankunionen. Hvis ja, kan det kræve en folkeafstemning. I så fald en folkeafstemning, der i yderste konsekvens reelt afgør, om Danmark fortsat skal have en stor international finanssektor og København som et af de nordiske finans-centre, eller om Danmark skal afvikle den internationale del af den finansielle sektor og holde sig til lokalbankidyllen.

I så fald må de store danske, globale virksomheder helt droppe danske banker og i stedet finde banker i udlandet at gøre forretninger hos. Bankunionen har en fæl klang hos mange om, at vi så skal betale for banksammenbruddene i Sydeuropa. Og ja, Danmark er i så fald en del af den fælles løsning. Men et stort bankkrak i Europa vil have konsekvenser for danskere, Bankunion eller ikke Bankunion.