Næsten alle trådløse net kan lukke hackere ind

Forskere finder alvorlig fejl, som hackere kan udnytte til at aflytte også den krypterede kommunikation. Alle bør snarest muligt opdatere alt udstyr, når producenterne har lukket hullet.

Et hul i den grundliggende sikkerhedsstandard for trådløse net er blevet opdaget. Alt udstyr - inklusiv routeren - bør derfor opdateres, lige så snart der kommer sikkerhedsopdateringer fra producenterne. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvis dit udstyr understøtter trådløse net, er det højst sandsynligt ramt.«

Med den salut advarer belgiske forskere om en alvorlig sikkerhedsfejl i hele grundopsætningen af trådløse net, som gør det muligt for hackere at koble sig på og aflæse alle oplysninger, selv om det trådløse net er krypteret og dermed netop skulle gøre præcis dette umuligt.

Hackere kan spole tilbage i tiden

Forskerne fra KU Leuven-universitetet i Belgien har opdaget sikkerhedshullet i den såkaldte WPA2-protokol (»Wi-Fi Protected Access), som stort set alle trådløse netværksenheder kan bruge, og som ellers skulle skabe sikre, trådløse forbindelser, som er vanskelige at knække for hackere. Forskerne har testet meget forskelligt udstyr, og alle steder har de kunnet trænge ind, hvor de ikke skulle - det gælder både i Android, Windows, Apple, Linux og masser af routere fra forskellige producenter.

»Svaghederne ligger i selve WiFi-standarden (den trådløse teknologi, red.), ikke i individuelle produkter eller opsætninger,« konstaterer Mathy Vanhoef og Frank Piessens, der har døbt problemet »KrackAttack«.

Det fremgår ikke, hvor svært det er at udnytte sikkerhedshullet, eller om nogen faktisk allerede har gjort det. Ifølge den danske IT-sikkerhedsorganisation DK-CERT ligger problemet i den såkaldte nøgle, som en PC eller telefon modtager, når den vil koble sig på det trådløse net. En hacker kan nemlig optage og afspille den kommunikation, som tidligere har været ført mellem PCen/telefonen og den trådløse router og på den måde geninstallere nøglen og nulstille en række data, så krypteringen på forbindelsen knækkes. Det hjælper derfor ikke at ændre koden på sit trådløse net.

Alle forbindelser, der bruger den sikre https-adressering, er dog automatisk krypteret og vil derfor ikke kunne aflæses. Stadig flere netsteder, heriblandt netbanker, Google, Facebook, aviser m.fl., krypterer forbindelsen. Det kan man se i sin internetbrowser, hvor der vises en hængelås foran selve internetadressen, der da vil starte med https (-s for »sikker«) og ikke som tidligere blot http.

Opdateringer er på vej fra mange producenter

Problemet bekræftes af IT-sikkerhedsfirmaer verden over og af den amerikanske IT-sikkerhedsorganisation CERT under sikkerhedsministeriet. New Zealands CERT NZ anbefaler direkte, at man sætter et kabel direkte mellem ens internetrouter og PCer, der skal bruge internetforbindelsen, og slå det trådløse net fra så længe.

Alle anbefaler, at man hurtigst muligt installerer de sikkerhedsrettelser, som softwareproducenter til alt udstyr sender ud. Microsoft har allerede lagt en sikkerhedsrettelse til Windows ud, så hvis man har automatisk opdatering slået til, bør man hurtigt være beskyttet. Også Cisco, Intel og Netgear har sendt sikkerhedsrettelser ud, mens Apple er på vej med rettelser til iOS, WatchOS, TvOS og MacOS.

Det store spørgsmål er, om især producenter af Android-udstyr sørger for, at også ældre udgaver, som stadig bruges i stor stil, bliver opdateret. Kun 13,5 procent af alle Android-brugere havde i august den næstnyeste udgave, version 7, fordi mange producenter tilpasser Android og derfor hver gang skal foretage egne rettelser.

Brancheorganisationen Wi-Fi Alliance, som repræsenterer hundreder af selskaber, der producerer trådløst udstyr, opfordrer alle sine medlemmer til hurtigst muligt at få sendt opdateringer ud. Organisationen har udsendt et program, som producenter kan bruge til at undersøge, om deres udstyr er sårbart.

De bedste råd

Anbefalingen fra DK-CERT er, at man fortsat anvender WPA2 men gerne supplerer sikkerheden ved at bruge en VPN-forbindelse, som skaber en krypteret forbindelse over det trådløse net direkte mellem den PC/telefon, der er koblet på, og f.eks. ens arbejdsplads. Desuden bør man hurtigst muligt installere opdateringer, når de kommer.

For at opdatere routeren skal man logge ind på den med et adgangsord og et kodeord, som man fik med, da man satte routeren op. Typisk tilgår man routeren ved at taste enten http://192.168.0.1 eller http://192.168.1.1 i adresselinien på internetbrowseren. Adressen står typisk på en klisterseddel på selve routeren eller i den manual, som fulgte med. Kan man ikke huske eller finde oplysningerne, må man kontakte sin internetudbyder, som oftest har leveret routeren.