Næste Pandora-fabrik kan blive uden for Thailand

Vokseværk kan føre til ny Pandora-fabrik uden for Thailands grænser. Frygt for politisk uro og naturkatastrofer indgår i overvejelserne.

Godt halvdelen af Pandora-fabrikkens knap 5.000 ansatte bliver ved 06.30-tiden hentet af en af Pandoras 50 busser, der morgen og aften samler fabriksarbejderne op og fragter dem mellem deres bopæl og fabrikken. Foto: Pandora Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Salget af Pandora-smykker stiger på en række afgørende markeder. Det giver travlhed og overvejelser om nye udvidelser på fabrikken i Thailand, hvor samtlige af Pandoras smykker i dag produceres. Men det er langtfra sikkert, at Pandora vil være 100 procent afhængig af sin produktion i Thailand.

»Det kan være risikabelt at lægge alle æg i samme kurv. Det giver mening at sprede risikoen, skriver de jo i alle managementbøgerne,« siger Thomas Nyborg, topchef hos Pandora Productions.

Begge lufthavne i Bangkok måtte lukke i en periode i 2008 under voldsomme politiske optøjer. I 2010 brød der borgerkrigslignende gadekampe ud kun 25-30 kilometer fra Pandoras fabrik, og der blev udstedt udgangsforbud, oplyser Nyborg.

Senest var 61 provinser og 8,5 millioner mennesker i Thailand ramt af de værste oversvømmelser, landet har erfaret i 70 år, og Pandora fik testet sit nødberedskab uden dog at bruge det.

Forventning om vækst i Asien

Med så meget drama i Thailand kan Pandoras bestyrelse i Danmark godt blive en smule nervøs ved at være totalt afhængig af produktionen i Thailand.

Det kan få afgørende indflydelse i en kommende strategisk beslutning om Pandora-produktionens fremtid.

»Asien er et af de områder, hvor vi forventer os vækst, så der vil være noget idé i at komme tættere på nogle af de største markeder her. Det vil være oplagt,« siger Thomas Nyborg, der dog selv er af den opfattelse, at fordelene i Thailand er så store, at de opvejer risiciene.

Blandt andet har Thailand stærke traditioner inden for smykkefremstilling. Der er også mulighed for at udvide kapaciteten i Thailand, hvis Pandora vil bryde med sin egen tradition om ikke at arbejde om natten.

»Der er en historisk grundindstilling til, at det er bedst at producere smykker om dagen, og det er også bedst for en families døgnrytme. Så der er noget socialt i det. Men nathold er meget udbredt i industrien, og der er ikke noget strategisk besluttet om, at vi ikke kan gøre det her,« siger Thomas Nyborg.