Næste iPhone klar 9. september

Apple har sendt invitationer til præsentationen af opdateret iPhone-telefon ud. Den skal arbejde hårdere end forgængerne for at få succes.

Det blev en iPhone 6 og et Apple Watch-smartur, da Tim Cook i september 2014 stod på scenen. Præcis på årsdagen, 9. september, ventes han at trække en ny iPhone 6S op ad lommen. Arkivfoto: Stephen Lam, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På årsdagen for lanceringen af Apples hidtil største mobiltelefoner, iPhone 6 og iPhone 6 Plus, opdaterer den amerikanske teknologigigant til næste iPhone-udgave, hvis succes Apple er stadig mere afhængig af.

9. september har Apple indbudt til præsentationen, der vil foregå i et auditorium i San Francisco med plads til 7.000 mennesker. Det er to dage tidligere, end det har været rygtedes, men resultatet ventes fortsat at være en iPhone 6S, som Apple-topchef Tim Cook skal trække op ad lommen.

Mobilsalget er presset

Som sædvanlig omgærder Apple præsentationen med mystik og bekræfter intet. Indbydelsen siger blot: »Hej, Siri, kom lige med en antydning« - en henvisning til Apples digitale assistentprogram Siri, som man kan tale til på sin telefon.

Den kommende iPhone-model ventes fortsat at være i handelen sidst i september. Mobilproducenterne er oppe mod en faldende vækst i smartphonesalget på verdensplan. Oveni rammer den økonomiske uvished i Kina, som er Apples næstvigtigste marked.

Analytikere hos Morgan Stanley anslår over for finansavisen Financial Times, at iPhone-salget næste år kun vil vokse med tre procent mod op til 35 procent i det seneste kvartal. For Apple er det afgørende, at folk kan lide den nye telefon og vil skifte den gamle ud, for i dag kommer to tredjedele af Apples indtægter fra iPhone-salget.

Bedre kamera

Den nye iPhone 6S vil - som alle øvrige smartphoneproducenters nye topmodeller - blive opgraderet med en hurtigere processor og andre tekniske forbedringer, men både større og design ventes ikke at ændre sig. Den nye »Force Touch«-teknologi ventes at få debut, så man ved at trykke lidt hårdere på skærmen kan få flere muligheder frem, sådan som man også kan på Apples smartur, Watch.

Kameraet ventes at få et nøk opad i kunnen og kvalitet, for kameraer i telefoner er de seneste to år blevet afgørende salgsparametre, da flere og flere udelukkende fotograferer med deres telefon og ikke længere har et egentligt kamera. Kamerakvaliteten hos alle de store mobilproducenter er derfor blevet løftet markant, og flere og flere vælger telefon efter, hvor godt kameraet er. Apples kamera vil, ifølge Apple-nyhedsnetstedet 9to5Mac, få øget opløsningen fra otte til 12 megapixler og vil også kunne optage i ultra-HD-kvalitet (også kaldet 4K), som er fire gange højere end fuld HD.

Den nye telefon vil komme med nyeste udgave af Apples mobilstyresystem, iOS 9, som blev præsenteret allerede i juni.

Efteråret byder på mange nye topmodeller

Apple er verdens næststørste smartphoneproducent. Sydkoreanske Samsung er størst og også verdens sammenlagt største mobilproducent. Samsung fremrykkede lanceringen af sine nye topmodeller, Galaxy S6 Edge Plus og Galaxy Note 5, sidstnævnte med digital pen, med nogle uger. Allerede midt i august blev de præsenteret for at vinde tid og interesse hos køberne, inden Apple overtager scenen for en periode.

I USA har Samsung tilbudt iPhone-ejere 30 dages prøveperiode på de nye telefoner for en dollar, og der blev på rekordtid meldt om udsolgt.

Samsungs mobilsalg har skuffet trods lanceringerne i foråret af Galaxy S6 og Galaxy S6 Edge, som den nye telefon er en opdatering af.

I den kommende uge holdes i Berlin Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA. Her ventes en større lancering af efterårets nye telefoner fra de store mobilproducenter, som alle satser på et godt julesalg. Her sikrer mange elektronikproducenter sig nemlig op mod 30 procent af hele årets omsætning.