Naboerstatninger ryster vindmøllebranche

Forringet udsigt, generende skyggekast og mindre glæde af haven udløser nu erstatning til naboer til seks nye vindmøller. Dommen kan bremse fremtidige vindmølleprojekter.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
En nabo til seks nye vindmøller ved Farsø i Himmerland får 200.000 kr. i erstatning, fordi møllerne mere end 600 meter væk vil ødelægge udsynet fra boligen og give skyggekast fra vingerne i op til fem timer om året. Det skriver Jyllands Posten

Erstatningen svarer til 17 pct. af ejendommens værdi. En anden nabo får 75.000 kr. i erstatning, fordi vindmøllerne 800 meter væk vil genere ophold i haven.

I vindmøllebranchen er man rystede over størrelsen på erstatningerne. Man frygter, at det vil gøre det svært at gennemtrumfe fremtidige vindmølleprojekter.

»200.000 kr. er et voldsomt stort beløb. Viser det sig at være normen, kan det ikke undgå at påvirke kommende projekter,« siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien, til Jyllands Posten.

»Alle andre steder end ved Vestkysten har erstatninger på omkring 200.000 kr. bestemt betydning for nye projekter. Så god er økonomien i vindmølleprojekter heller ikke,« siger Asbjørn Bjerre, direktør i Danmarks Vindmølleforening.

3.600 møller på vej
Regeringens grønne energiplan lægger op til en massiv udbygning af vindkraft i de kommende år. Ifølge beregninger fremlagt af klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) kræver målet om 50 pct. vindmøllestrøm i 2025, at der rundt om i landet opstilles 3.600 nye vindmøller magen til dem, som har udløst naboerstatninger ved Farsø.

De tre sager er de første, efter at naboer til nye vindmøller ved årsskiftet fik ret til erstatning, såfremt værdien af deres bolig skønnes at falde mere end én pct. Selv om reglerne kun har været i kraft i få måneder, kræver 20 naboer allerede erstatning i forbindelse med endnu et vindmølleprojekt ifølge Energinet.dk.