Naboer investerer i vindmøller i baghaven

Når vindmølleparken ved Nørhede står færdig i begyndelsen af 2014, bliver det nok ikke brok over larm, skygge eller forringet udsigt, der kommer til at fylde mest i lokalaviserne. I Ringkøbing-Skjern Kommune har mange af naboerne til kæmpevindmøllerne nemlig valgt at investere i parken, der bliver Danmarks største onshore vindmøllepark.

Karsten Sandal, formand for Nørhede-Hjortmose Vindkraft
Læs mere
Fold sammen

Vi befinder os et sted mellem Herning og Ringkøbing. Blæsten slår hårdt henover majsmarkerne, for herude er der ikke noget, som kan bremse den. Og dog. Inden for det sidste år er noget dukket op på markerne. Det er kæmpevindmøller, helt præcist af typen V112, og når alle 22 møller er helt færdige i starten af 2014, kommer de til at udgøre Danmarks største vindmøllepark.

Selvom de nye møller har en totalhøjde på 150 meter, og dermed er væsentligt større end dem, man normalt ser på landets marker, har flere af naboerne i dette tilfælde valgt at hilse møllerne velkommen til egnen ved at investere penge i projektet. 20 % af det samlede vindmølleprojekt, svarende til 4,4 møller, er solgt til lokale i form af 44.000 anparter. Og faktisk var interessen så stor, at der ikke var nok andele til salg til at matche efterspørgslen, lyder det fra Karsten Sandal, der er formand for Nørhede-Hjortmose Vindkraft, som stod for salget af Vestas-vindmøllerne.

»Der var afsat 44.000 anparter, men det blev overtegnet mere end tre gange. Så der har været stor interesse for at købe andel i mølleparken,« siger Karsten Sandal.

Video: Se udsigten fra toppen af kæmpevindmølle

Efter køberetsordningen, som blev indført samtidig med vedtagelsen af lov om fremme af vedvarende energi i 2008, er vindmølleopstillere forpligtet til at udbyde mindst 20 % af vindmølleprojektet til lokale borgere. Ordningen blev vedtaget for at styrke lokalbefolkningens accept og engagement i vindmølleprojekter på land, som projektet i Nørhede.

Karsten Sandal har selv investeret i mølleparken, og selvom han håber på afkast engang i fremtiden, hæfter han sig først og fremmest ved, at der var opbakning til projektet lokalt:

»Et eller andet sted er det bare en kæmpe succes for os, at det kunne lykkes at få anparterne solgt. Det er der ingen, der kan tage fra os. Men vi håber da også, at der kan blive lidt økonomi i det i sidste ende,« siger Karsten Sandal.

Vindmøllerne ved Nørhede hedder V112, fordi deres vingefang er 112 meter i diameter. De har en samlet kapacitet på 72 MW og kan producere elektricitet til omkring 57.000 danske husstande.