Naboens WiFi-signaler er ikke farlige

Strålingen er for lille til at være skadelig, siger norske forskere.

Strålingen fra Wi-fi er ikke skadelige, viser ny norsk undersøgelse. Men der advares stadig mod stråling fra mobiltelefoner, som endnu ikke er be- eller afkræftet skadelig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Strålingen fra trådløse netværk er et tilbagevendende debatemne. Er den farlig? Ja eller nej? Det spørger ComON.dk om.

Den seneste norske forskning besvarer spørgsmålet med et: nej.

Det er den norske telestyrelse og den norske pendant til instituttet for strålebeskyttelse, der har gennemført en større undersøgelse.

Resultaterne viser, at trådløse netværk, mobilt bredbånd, trådløse telefoner og radiosignaler udsender stråling, der kun er en tusindedel af grænseværdien for, hvad der kan være skadeligt for mennesker.

»Det er første gang, at vi har registreret alle de typer stråling, som man kan udsættes for samtidigt, når man befinder sig på en café i Trondheim eller på fortorvet i Kristiansand. Konklusionen er, at omfanget næsten ikke er målbart. Man kan stort set se bort fra strålingen,« siger direktør Willy Jensen i den norske telestyrelse, Post- og teletilsynet (PT) til NRK.

Den kraftigste værdi, der blev målt, var 0,41 watt per kvadratmeter, hvilket er én hundrededel af den anbefalede grænseværdi.

Der er lavet målinger 56 steder i seks norske byer. I private hjem, på gader, i skoler og i børnehaver. Både indendørs og udendørs.

Anbefaler stadig håndfri

På trods af den norske undersøgelse så bliver diskussionen om trådløse signalers mulige skadelige effekt med sikkerhed ikke lagt i graven endnu.

Undersøgelsen har nemlig ikke kigget på en af de mest omdiskutterede strålinger: Den vi udsættes for, når vi taler i mobiltelefon. Kun strålingen fra andre personers mobilsnak er blevet målt. Derfor anbefaler den norske telestyrelse stadig, at man ikke fører for lange samtaler med telefonen tæt på hovedet, eller at man anvender en håndfri løsning.

Kræftrisikoen ved mobiltelefoners stråling er stadig ikke fastlagt, men Verdens Sundhedsorganisationen skriver i sin seneste rapport, at en sådan sammenhæng kan vise sig i fremtiden.