Når Guldlok sætter sig på aktiemarkedet

Børsugen. Statusrapport fra finansmarkederne.

Foto: Dennis Lehmann. Casper Schrøder vender ugen på finansmarkederne i Børsugen.
Læs mere
Fold sammen

KLASK. Hvis nogen hørte noget, så var det formentlig lyden af et sæt bevingede ord, der faldt til jorden i sidste uge, hvor aktierne for sjette uge i træk lukkede i plus.

»Sell in may and stay away my ass«, som en af Børsugens bekendte skumlede på de sociale medier, da C20 Cap satte rekord. Det har været en forrygende sommer for de danske aktier, der åbenbart ikke har lyttet til det velkendte børsordsprog »sælg i maj og gå din vej« (om at man bør sælge sine aktier i foråret og først vende tilbage engang i efteråret, fordi alle og enhver jo ved, at kurserne falder hen over sommeren). Hold på kontanterne, mens du holder ferie.

Problemet er så bare, at ordsproget ikke rigtig holder, hverken i år eller generelt.

Hvis man ser på de danske aktier over de seneste ti år gav perioden maj til september i snit et afkast på 1,3 pct. Ikke meget, men vel trods alt bedre end at ligge søvnløs om natten til lyden af inflationen, der gnaver sultent løs på den kontantbeholdning, som man har syet ind i madrassen.

Ser man på indeværende år, er man som investor gået glip af en betragtelig stigning på knap syv pct., og for den ihærdige investor er det jo heller ikke fordrende for en god nattesøvn.

Og så kunne man tilføje, at hvis man sætter sin lid til den slags grovmotoriske statistiske opgørelser og hurtigt nedkradsede serviet- regnestykker som investeringsstrategi, så bør man nok finde en anden metier at tjene sine millioner i.

Ikke kun danske aktier satte rekord, også på Wall Street nåede kurserne nye højder, og Børsugen må i denne uges statusrapport fra de finansielle markeder konstatere, at Guldlok-syndromet igen er på spil.

Som bekendt finder den lille pige med det gyldne hår de tre bjørnes hus ude i skoven og kaster sig sultent over deres grød på bordet. Den første skål er for varm, den næste er for kold, men den tredje er lige tilpas.

Det stemmer fint overens med investorernes forhold til de økonomiske nøgletal, der blinker ind på deres skærme for tiden. De må hverken være for gode eller for dårlige – de skal være lige tilpas.

Det giver sig selv, at ingen har den store lyst til dårlige nøgletal. Men når de heller ikke er sultne efter alt for gode nøgletal, så skyldes det den appetitdæmpende effekt, som den ekspansive pengepolitik fra verdens centralbanker har haft på investorerne. Nøgletal, der for alvor viser, at verdensøkonomien er på vej op i tempo og trækker ud af krisen, vil nemlig øge sandsynligheden for, at centralbankerne vil tage farten tilsvarende af de seddelpresser, der ruller i højfrekvent fart, og som i snart lang tid har understøttet markederne. Bare tanken om en opstramning af pengepolitiken og en nedtrapning af støtteopkøbene giver investorerne kvalmefornemmelser.

Apropos for varmt eller for koldt, så kan investorerne tage et kig på de europæiske børsselskabers regnskaber, hvis de vil se noget lunkent. Både top- og bundlinje er faldende og skuffer analytikernes forventninger. Det sidste er lidt af en præstation i en tid, hvor analytikerne kappes om at stille de mest afdæmpede forventninger til selskaberne.

Herhjemme mødte der investorerne et sælsomt syn torsdag, da Danske Banks direktør Eivind Kolding, sjældent selvtillidsstruttende og storsmilende, nedjusterede forventningerne til årets overskud med en milliard kroner. Smilet kom af, at tabene på dårlige lån samtidig falder, men det var nu alligevel besynderligt at høre analytikerne tale om bankens urealistiske langsigtede mål, samtidig med at aktien steg ni pct. til det højeste kursniveau i Koldings direktørtid.

Den tanke er nærliggende, at når aktiemarkedet ignorerer en milliardnedjustering, så er det fordi, at de i forvejen er holdt op med at lytte til Koldings målsætninger. De læser regnskabet, kigger på markedet og laver deres egen vurdering – der til alt held falder sådan ud, at de anser Danske Bank for en potentielt god forretning – med eller uden Kolding.

Følg Børsugen med Casper Schrøder på Facebook her.