N.E. Nielsen kaster en bombe i advokatverdenen

Tidligere formand for den krakkede Amagerbanken, advokat N.E. Nielsen, gør et overraskende comeback i advokatverdenen. To måneder efter at være presset ud af Bech-Bruun træder han ind som partner hos konkurrenten Lett Advokatfirma. Skærpet kamp om kunder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kontroversielle og til tider udskældte topadvokat N.E. Nielsen gør et overraskende comeback som partner og vækstdriver i et af landets store advokathuse, Lett Advokatfirma på Rådhuspladsen, efter at være blevet presset ud af landets største advokatfirma, Bech-Bruun ved årsskiftet. Det er en bombe, der bliver kastet i advokatverdenen, og dermed skærpes kampen yderligere mellem de store advokathuse.

N.E. Nielsen er netop fyldt 63 år, og med en række problemsager i bagagen, mest kendt som formand for den nu krakkede Amagerbanken, var det forventet, at N.E. ville nedtrappe sine mange bestyrelsesposter og tage enkelte advokatopgaver i eget regi. Men ved at gå full-time ind i Lett Advokater, som har 350 medarbejdere, herunder 49 partnere, vil han givetvis kunne tiltrække en række klienter, ikke mindst fra det Bech-Bruun, som N.E. var hovedarkitekten bag etableringen af.

N.E. Nielsen vil ikke kommentere det dramatiske exit fra Bech-Bruun. Kun sige, at Bech-Bruun og ham ikke har nogen mellemværender af nogen art, da han gik ud ad døren i januar 2011. Det betød, at han dagen efter kunne starte for sig selv eller gå ind i et andet advokatfirma. Og i øvrigt »servicere de klienter, jeg normalt servicerer«. Dagen efter det exit ringede seniorpartner og mangeårig advokatkollega i Lett Advokatfirma Georg Lett og tilbød N.E. Nielsen at blive partner.

»Som jeg ser det, og som vi ser det i Lett, er N.E. en stjerne, som er efterspurgt, og når sådan en mulighed byder sig, er det vigtigt at slå til hurtigt,« siger Georg Lett. »Vi har selvfølgelig forholdt os til og spurgt ind til de sager, som er omtalt i medierne. Men jeg og andre kan ikke se problemer af nogen art i den sammenhæng. Og jeg kan slet ikke genkende det mediebillede, der er bygget op omkring N.E., som jeg kender som en fair, troværdig og lige-ud-ad-landevejen advokat.«

Han skiller vandene

Med landets mest kendte erhvervsadvokat i stalden vil det i offentligheden usynlige Lett i højere grad få mulighed for at profilere sig og gøre sig mere kendt. Det er vigtigt ikke bare for at tiltrække nye kunder, men også for at tiltrække medarbejdere. N.E. Nielsen skiller imidlertid vandene, også i advokatverdenen, og derfor risikerer Lett Advokatfirma også at støde forretningsforbindelser fra sig.

N.E. har i bestyrelsessammenhæng haft flere dårlige sager end positive sager. Dramaet i Amagerbanken får en række efterspil med granskninger og undersøgelser, børsfirmaet Cimber Sterling, hvor N.E. Nielsen også var formand, er presset i knæ, og i det økonomisk pressede rederi Torm er N.E. kendt for at have givet sin topchef den største tiltrædelsesbonus nogensinde i Danmark på over 50 mio. kr. Der er dog også succeser, blandt andet Ambu og flyvedligeholdelsesfirmaet Satair, som for få dage siden blev kastet ud i et fjendtligt overtagelsesforsøg.

N.E. Nielsen har et afklaret forhold til det at være kontroversiel.

»Den tragiske konkurs i Amagerbanken må jeg leve med, men jeg har en god fornemmelse i maven og mener ikke, at jeg og den øvrige bestyrelse har gjort noget galt. Og med hensyn til min person har jeg det sådan, at jeg nu engang er en person, som tør stå ved min mening og tør stå fast på de principper og holdninger, som jeg tror på. Også når vinden blæser - så må man »face the music«.«

N.E. Nielsen kalder Lett Advokatfirma et hus med et stort energiniveau og masser af gå-på-mod. »Det er et sted, hvor jeg vil føle mig godt tilpas,« siger han.

Det bliver mere og mere almindeligt, at advokater og hele grupper af advokater skifter arbejdsplads, men det er dog et særsyn, at landets nok mest kendte erhvervsadvokat - på godt og ondt - tager et så dramatisk og overraskende skifte. Umiddelbart flyttes der millioner af kroner fra Bech-Bruuns kasse til Letts kasse. De bestyrelseshonorarer og advokat­salærer, som N.E. Nielsen henter hjem, går nemlig fremover ind i den store fælleskasse hos Lett. Alene formandshonoraret hos Torm er på 1,5 mio. kroner.

Det store spørgsmål i advokatverdenen er, om et advokathus kan påtage sig opgaver samtidig med, at en af firmaets partnere sidder i bestyrelsen i den pågældende virksomhed. Hos Lett Advokatfirma er man opmærksom på at holde tingene adskilt, men Georg Lett ser ikke noget problem i at bistå med juridisk rådgivning i en virksomhed, hvor en partner sidder i bestyrelsen.

Selv om N.E. Nielsen igennem de senere år har været igennem nogle dramatiske sygdomsforløb, afviser han at trappe ned. Dog erkender han, at formandsposten og arbejdet i Amagerbanken til sidst blev for meget - for ham som person: »Jeg kan se, at oppositionen på Christiansborg vil have os til at arbejde 12 minutter mere, og det gør jeg gerne.«

INFOSHOP: Analyse: De største og bedste advokater i 2010

INFOSHOP: Mangler du en advokat? Her er vores advokatguide