Myten om den produktive multitasker

ALT + Tab = tabt koncentration.

Foto: Keld Navntoft.
Læs mere
Fold sammen
Ja ja, du kan selvfølgelig sagtens chatte på Messenger, tjekke Facebook, finde opskrifter til aftensmaden på nettet, skrive søde SMSer til kæresten - og samtidig udføre dit arbejde til punkt og prikke, ikke?

Nej, siger forskerne på Stanford University.

Det er simpelthen en myte, at vi kan lave alle ting på en gang - altså multitaske - og lave alle opgaverne til alles fulde tilfredshed, lyder konklusionen fra forskerne.

Hvis man både vil se videoer på YouTube, skrive emails og lave telefonopkald, mener forskerne ikke, at nogle af opgaverne bliver udført særligt godt. Det skriver de i en længere rapport, h vis konklusion faktisk overraskede forfatterne. De var egentlig på jagt efter de egenskaber, som kendetegner en god multitasker, men de kom frem til et helt andet resultat.

»Den typiske multitasker er faktisk virkelig dårlig til at multitaske. Jo flere ting de kaster sig over, jo dårligere bliver resultatet,« forklarer den deltagende professor Clifford Nass.

Det finder han problematisk, da mange jobs netop kræver, at de ansatte er i stand til at multitaske eller i hvert fald kan kapere mange informationer på samme tid.

De mest uforbedrelige multitaskere er dårlige til at koncentrere sig om en ting ad gangen, de er dårlige til at organisere information og dårlige til at skifte hurtigt mellem forskellige opgaver, står der i rapporten.

Rapporten er trykt i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences. 100 studerende deltog i eksperimentet.