Mystisk milliardær dominerer internettet i Kina og giver Facebook baghjul

Ma Huateng er god for 45 mia. dollar, og hans kinesiske interselskab, Tencent, har overhalet Facebook i værdi.

Foto: Aleksandar Plavevski/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lunede nok dejligt hos denne herre, da kinesiske Tencent før årsskiftet bankede Facebook ned som verdens »kun« sjettemest værdifulde selskab.

46-årige Ma Huateng – med øgenavnet Pony Ma – var nemlig for tre år siden næsten i mål med købet af beskedtjenesten WhatsApp, da han skulle opereres i ryggen og derfor måtte vente med at skrive under. Det kom Facebook-chefen, Mark Zuckerberg, for øre, og han tilbød i panik 19 milliarder dollar for WhatsApp – Facebooks absolut største opkøb.

Købet af WhatsApp kunne ellers have gjort Ma Huatengs selskab, Tencent Holdings, globalt. I stedet måtte han som formand og topchef for en af Kinas internetgiganter slikke sårene - og tre år senere give Zuckerberg igen.

I dag ejer Tencent stort set alt, der rører sig på internettet i Kina: Tusindvis af apps, spil, tjenester og vigtigst af alt: det sociale medie WeChat med omtrent en milliard brugere.

Den pressesky Ma Huateng er ifølge magasinet Forbes personligt god for 45,4 mia. dollar og dermed Kinas næstrigeste mand og verdens 31.-rigeste. Han har arbejdet sig op fra meget lidt. Mens han var barn, flyttede familien tre gange, mens faderen søgte job.

Ma Huateng læste fra 1993 datamatik og kastede sig som mange andre over det gryende internet ved i november 1998 sammen med sin medstuderende på Shenzhen Universitetet, Zhang Zhidong, at stifte straksbesked­tjenesten, der fik navnet Tencent - en sammentrækning af mandarinkinesisk »teng« og »xun« (galoperende besked). Deraf tilnavnet »Pony«.

Faktisk mødte Ma Huateng sin kone gennem beskedtjenesten, skriver Bloomberg. De skrev sammen i tre måneder, før de endelig mødtes. Senere blev de gift og har nu et barn.

Ma Huateng holder lav profil og optræder sjældent i medierne. Hans motto er »Ideer er ikke vigtige for Kina – det er udførelsen«. Hans firma har hovedsæde i Kinas IT-by nummer et, Shenzhen, hvor han gik på universitetet og fik en bachelorgrad i humaniora og naturvidenskabelige fag.

Både i 2007 og i 2014 udråbte det amerikanske magasin Time ham til en af verdens mest indflydelsesrige personer.

Som andre af Kinas store erhvervsfolk har Ma Huateng tætte bånd til det regerende kommunistparti og var delegeret på den 12. nationalkongres i 2013. En nyttig position i et land, der er kendt for at slå ned på virksomheder, som kommer på kant med styret i Beijing.

Som mange andre techmilliardærer har Ma Huateng dedikeret en bid af sin milliard­formue til en velgørende fond, som han selv står for.