Mystik om udsættelse af milliardauktion: »Jeg er ét stort spørgsmålstegn«

Energistyrelsen udsætter auktionen over vigtige mobillicenser med tåget begrundelse. Teleselskaberne, som skal lægge pengene, har heller ikke fået oplyst årsagen.

Mobildækningen af Danmark afhænger af, hvilke radiofrekvenser teleselskaberne kan få lov til at anvende. Dem køber de på auktion, og højestbydende får mest. Arkivfoto: Lars Nybøll, Telenor Fold sammen
Læs mere

Milliardauktionen om vigtige mobilfrekvenser er blevet udsat på ubestemt tid – og uden forklaring.

Det er Energistyrelsen, landets øverste telemyndighed, som mandag formiddag ifølge en pressemeddelelse »har besluttet at udskyde den planlagte auktion [...] indtil videre«.

»Udskydelsen skyldes uforudsete forhold, som Energistyrelsen ikke kan kommentere yderligere på nuværende tidspunkt,« hedder det.

Teledirektør er forbløffet

Der er tale om en længe ventet auktion, som potentielt vil indbringe endnu et milliardbeløb i statskassen. De fire teleselskaber, som har egne mobilnet, har alle lagt bud ind og dermed kvalificeret sig til at deltage i auktionen, men nu er det hele sat på pause på ubestemt tid.

»Jeg er ét stort spørgsmålstegn. Jeg afventer yderligere udmeldinger fra styrelsen om, hvad dette indebærer, og om årsagen til det,« siger Jakob Willer, direktør i telebranchens organisation, Teleindustrien i Danmark.

Flere af teleselskaberne bekræfter, at de er blevet informeret om, at auktionen er udskudt.

»Vi er lidt overraskede over det og tager beslutningen til efterretning. Vi afventer nærmere oplysninger,« siger Rasmus Avnskjold, pressechef i Telia.

Må ikke sige hvorfor

Pressechef i Energistyrelsen Ture Falbe-Hansen siger til Berlingske, at han ikke må oplyse begrundelsen for udsættelsen.

»Teleselskaberne har fået besked om, at udbuddet er udskudt, men ikke noget nærmere. Så snart vi kan sige mere, melder vi ud,« siger han.

TDC, Telia/Telenor og 3 har alle meldt sig til auktionen over frekvenserne på 700, 900 og 2.300 megahertz, som skulle være startet 25. september.

De tre frekvenser er vigtige brikker i designet af fremtidens mobilnet. Der er behov for mere datakapacitet og en bedre dækning, også indendørs, hvor især de lave frekvenser er gode. De kan nemlig bedre trænge gennem mure og vægge.

»Disse frekvenser er meget vigtige,« konstaterer John Strand, teleanalytiker og direktør i Strand Consult, som rådgiver telebranchen verden over.

Vigtige brikker for fremtidens mobilnet

De frekvenser, som teleselskaberne råder over lige nu, udløber efter en årrække. Den vare, som teleselskaberne sælger, leveres gennem mobilfrekvenser. Derfor er de nye helt afgørende for dem, og der er tale om massive investeringer. Derfor er de nødt til at vide, hvad de har at regne med, et godt stykke ud i fremtiden for at kunne designe mobilnettene bedst muligt.

Det kommende 5G-supermobilnet med langt større datakapacitet og højere hastighed er i fokus i planlægningen allerede nu.

Opsætning af en mobilmast koster som regel en million kroner.

Den seneste mobilauktion fandt sted i 2016. Da betalte de fire teleselskaber – hvoraf Telia og Telenor driver fælles mobilnet – tilsammen omkring en milliard kroner for licenserne – penge, der går direkte i statskassen.