Mystik om ofring af bankdirektør

De »nye« kreditfolk i Vestjysk Bank stod allerede i spidsen for kreditafdelingen, da bankens regnskaber så langt mere rosenrøde ud - tilliden til bestyrelsesformanden er svækket

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En voldsom ledelseskonflikt mellem to finans-topchefer brød i går ud i lys lue i Holstebro. For her smed tidligere Sydbank-topchef Carsten Andersen Vestjysk Bank-direktør Frank Kristensen på porten med en verbal knockout om hans meget dårlige og inkompetente ledelse, som havde kørt banken i sænk.

Samtidig blev en byge af nye voldsomme tab for 800 mio. kr. offentliggjort, hvad der sender banken ud af 2012 med et blodigt underskud. Det sker kun en måned efter, at Vestjysk Bank leverede sorte tal på bundlinjen i halvårsregnskabet. Dette regnskab blev godkendt af Carsten Andersen selv som bestyrelsesformand. Ifølge banken selv kommer nye tab ikke på grund af et besøg fra Finanstilsynet, men på grund af en mere dybdegående og konservativ vurdering af bankens nedskrivninger.

Det er bemærkelsesværdigt set i lyset af, at den nye kreditdirektør Jens Krogfelt i Vestjysk Bank allerede blev indsat, da Aarhus Lokalbank og Vestjysk Bank fusionerede i marts i år. Det nye hold af ledere, som Carsten Andersen i går rosende betegnede som sit »dream team«, stod altså allerede i spidsen for Vestjysk Banks kreditafdeling, da Vestjysk Bank solgte nye aktier og i den forbindelse offentliggjorde et børsprospekt, der burde være den grundigste gennemgang af bankens økonomiske forhold. Men gennemgangen var altså ikke god nok til at afsløre, at der var nye kæmpetab på vej i den pressede bank.

Formanden for Dansk Aktionærforening, Niels Mengel, undrer sig over forløbet.

»Man mister noget af tilliden til bestyrelsesformanden. For hvorfor har han ikke opdaget det her for længst, han er da en erfaren bankmand?,« spørger Niels Mengel, der sammenligner situationen med en tilsvarende i Amagerbanken, da en ledelse med et nyt syn på verden måske lukkede en bank, der ikke behøvede at være bukket under:

»I Amagerbanken kom der også en ny ledelse til, der så anderledes på boniteten, på lødigheden og på den grundlæggende bankdrift. Vestjysk Bank er heldigvis ikke gået ned. Men man kan ikke lade være med at tænke på Amagerbanken, der i lyset af de høje dividender måske ikke behøvede at gå ned,« lyder det fra Niels Mengel, som også undrer sig over, at Carsten Andersen selv anbefalede Frank Kristensen som direktør for Vestjysk Bank ved fusionen for bare et halvt år siden.

På pressemødet i går lagde Carsten Andersen ellers hele ansvaret for bankens situation på Frank Kristensen, da han stolt præsenterede det nye ledelseshold.

»Der er kun en grund til en banks krise. Det er dårlig ledelse.«

Men ifølge Berlingske Business’ oplysninger kom en relativt større del af de nye nedskrivninger fra Aarhus Lokalbank, ligesom nedskrivningerne på goodwill for 200 mio. kr. også kommer delvist fra den svage Århus-bank, som Carsten Andersen har været bestyrelsesformand for siden marts 2011. Disse informationer ville Berlingske Business gerne have forelagt Carsten Andersen, men han var umulig at træffe på telefonen i går.

Trods de hårde udmeldinger om Frank Kristensens ledelse, er Vestjysk Bank dog ikke decideret livstruet. Der er stadig en rimelig solvensoverdækning på 2,5 pct. samtidig har banken ifølge Carsten Andersen en stærk likviditetssituation. Desuden er basisindtjeningen, der altid har været Vestjysk Banks styrke, solid:

»Vi står med en bank, der har fået løst sit største problem, funding-udfordringen. Den har en god motor. Og som - og nu kommer jeg til det helt centrale - har fået en ny ledelse.«

På Aalborg Universitet mener professor og ledelsesekspert Lars Bo Langsted, at en bestyrelse godt kan overse faresignaler, hvis f.eks. en direktør tilbageholder information fra bestyrelsen.

»Man har vel på et tidspunkt konstateret, at tingene ikke er gået, som man havde håbet. Det er givetvis noget som alle er kede af, men verden har øjensynligt set anderledes ud, da man f.eks. færdiggjorde børsprospektet.«

Men kan det tænkes, at Carsten Andersen blot renser luften for at gøre klar til den nye ledelse?

»Jeg vil ikke afvise det, men det er svært at stille sig til dommer over. Det er gætterier.«