Mystik om Genmab-aftale

Genmab har fået rettighederne til et potentielt kræftmiddel tilbage fra det schweiziske medicinalfirma Merck Serono uden at betale en krone for det. Det store spørgsmål er hvorfor. Det vil Genmab ikke fortælle, men medarbejderne har ladet champagneproppen springe.

Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra Merck Serono til, hvorfor selskabet har givet dansk/amerikanske Genmab rettighederne tilbage på stoffet Humax CD4, der er et potentielt lægemiddel mod lymfekræft i huden.

Umiddelbart virker det meget ulogisk for udenforstående. Genmab har ikke betalt for at få rettighederne tilbage. Tværtimod betaler Merck Serono udviklingsomkostningerne for udviklingen af Humax CD4 i resten af 2007, fortæller Genmabs IR-chef Helle Husted.

”Det har ikke kostet os noget. De (Merck Serono, red.) betaler udviklingsomkostningerne for resten af 2007 i henhold til en aftale, vi har indgået tidligere. Derfor er det en god situation for os, og vi har hele tiden sagt, at vi ville åbne en flaske champagne, hvis vi fik rettighederne tilbage,” siger Helle Husted.

Udover at Genmab ikke har betalt noget for at få rettighederne på Humax CD4 tilbage, er stoffet oven i købet nået rigtig langt i udviklingen, når man tager i betragtning, at der kun er omkring fem procents sandsynlighed for, at et stof bliver til lægemiddel, når man starter udviklingen helt fra bunden. Humax CD4 er således i fase 3 i udviklingen, hvilket er den sidste del af en lang række forsøg, som er afgørende for, om stoffet kan blive godkendt og sendt på markedet. Tommelfingerreglen er, at der er omkring 70 procent chance for, at et stof i fase 3 når ud på markedet. ´ Dertil er der heller ikke gode behandlingsmuligheder mod lymfekræft i huden, ifølge Helle Husted, og det betyder, at det potentielle lægemiddel vil blive efterspurgt.

”De nuværende behandlingsmuligheder er heller ikke for gode. Det betyder, at vi på forhånd har lavet en aftale med FDA (de amerikanske sundhedsmyndigheder, der godkender lægemidler i USA, red.) om, hvad vi præcist skal måle på i de nuværende forsøg, og hvad resultaterne skal vise for, at vi får det godkendt. Det betyder, at vi kan få lægemidlet hurtigere godkendt end normalt, hvis resultaterne er positive,” siger Helle Husted.

Hvorfor Merck Serono har givet rettigehederne tilbage til Genmab, vil Helle Husted ikke svare på. Hun henviser til Merck Serono.

Jyske Bank er positiv
Nyheden om, at Genmab får rettighederne til Humax-CD4 tilbage, er godt nyt for selskabet, mener Jyske Bank, ifølge RB-Børsen.

"Det er meget, meget positivt for Genmab det her. De har fået betalt en lang række produktionsomkostninger og får et produkt, der er i fase 3, tilbage. Og hvis alt flasker sig, kan vi allerede vente at få produktet på markedet i slutningen af 2008, siger Genmab-analytiker i Jyske Bank, Frank Hørning Andersen, til RB-Børsen.

Han peger på, at udviklingen understøtter bankens positive syn på aktien, og man gentager derfor sin "køb"-anbefaling.

Aktiemarkedet har dog reageret anderledes her til morgen, hvor kursen på Genmab-aktien er faldet med omkring 2 procent til kurs 351.

Det får ikke betydning for forventningerne til indtjeningen i 2007, at Genmab har fået rettighederne tilbage, oplyser selskabet.