MySpace fyrer hver tredje

Krigen om at være det vindende sociale netværk på nettet, får nu MySpace til at bløde. Netværket taber til Facebook, der dog heller ikke kapitaliserer på sit store brugertal.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det, der engang var verdens største sociale netværk, er nu hastigt på vej til at blive en skygge af sig selv. Netværket MySpace, der er ejet af mediemogulen Rupert Murdoch, er nu nødt til at fyre godt 30 procent af de ansatte. Det svarer til cirka 400 mennesker. Når fyringsrunderne er gennemført, er der cirka 1000 ansatte hos MySpace.

Det er særligt konkurrencen fra det konkurrerende netværk Facebook, der tvinger MySpace i knæ. Facebook har været i voldsom vækst i store dele af verden, og har nu estimeret omkring 200 millioner unikke brugere, der dagligt genererer et astronomiske antal sidevisninger. Det på trods, har end ikke succesfulde Facebook endnu formået at konvertere den voldsomme trafik til kolde kontanter i en grad, der modsvarer antallet af brugere. Markedet for online-annoncer i sociale netværk er heller ikke blevet nemmere af den igangværende økonomiske afmatning, der i stort omfang har ramt den amerikanske mediebranche, hvor flere aviser allerede er lukket.

MySpace blev opkøbt af Rupert Murdochs News Corp i 2005 for 580 mio. dollars. Og selv om MySpace - der var pioner inden for sociale netværk - har forsat sin pionér-kurs med at opbygge platforme til mobiltelefonerne, er den oprindelige MySpace.com-side blevet marginaliseret af udviklingen.

Direktør: Søgning over sociale netværk
I USA har MySpace dog holdt stand ind til sidste måned, hvor Facebook endelige overhalede i brugertal. På verdensplan har Facebook dog været en tordnende succes med vækstrater, der alene i Danmark har betydet, at mere end to millioner danskere har oprettet en profil på Facebook, siden sitet åbnede for offentligtheden i 2006.

Stifteren Mark Zuckerberg, der i dag er direktør for virksomheden har dog udtalt, at han slet ikke tror på, at sociale netværk nogensinde kan blive en lige så guldrandet forretning som søgninger var - eksemplificeret af Google, der er vokset til et multimilliardforetagende alene baseret på annoncer. Mens Myspace altså var 580 mio. dollars værd, er det mere uvist hvad ikke-børsnoterede Facebook koster. Estimater har tidligere lydt på godt fem mia. dollars.

De sociale netværk er dog hverken opfundet af Facebook eller MySpace. Allerede i 2002 var netværket Friendster en kæmpesucces i USA, men Friendster døde ud. I Danmark har Jubii tidligere drevet Jubii-venner, der dengang var forud for sin tid.

Selv om de sociale netværk flere steder har toppet i deres vækst på brugersiden, kan fremtiden for dem alligevel være guldrandet, hvis de for alvor får succes med forretningsmodeller, der involverer mobiltelefoner, hvor GPS-data om brugernes position, kan kombineres med profilen på et socialt netværkssite.