Myndighederne skærer igennem: Danske Bank skal med i indgreb

Danske Bank får ikke mulighed for at snige sig udenom indgrebet mod afdragsfrihed, lyder dommen fra Finanstilsynet

Landets største bank får ikke mulighed for at liste prioritetslån for ca. 50 mia. kr. uden om det omdiskuterede indgreb mod afdragsfrihed, som p.t. er finans- og realkreditsektorens store samtaleemne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets største bank får ikke mulighed for at liste prioritetslån for ca. 50 mia. kr. uden om det omdiskuterede indgreb mod afdragsfrihed, som p.t. er finans- og realkreditsektorens store samtaleemne.

For som beskrevet i Berlingske Business i dag, var der en udbredt uklarhed og nogen grad af vrede i bankerne over, om det muligvis kunne lykkedes for Danske Bank at slippe afsted med at holde de såkaldte prioritetslån, som ofte er givet som en slags kassekredit uden afdrag, udenfor den nye regulering, der netop skal sænke graden af afdragsfrihed via nogle nye grænseværdier. Det kunne have givet banken den konkurrencefordel i forhold realkreditten, som navnlig Nykredit og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen(S) forsøger at undgå.

Men et skriftligt svar fra vicedirektør Kristian Vie Madsen fra Finanstilsynet levner ikke meget rum for fortolkning. Det tyder klart på, at Danske Bank ikke får mulighed for at snige sig udenom realkredit-indgrebet blot fordi banken har nogle andre muligheder for at hente penge udenom det traditionelle realkreditområde:

”Alle lån, der finansieres med SDO, uanset om det er i bank eller realkredit, er dækket af tilsynsdiamantens pejlemærker for afdragsfrihed, låntagers renterisiko og lån med kort funding. Pejlemærkerne skal opgøres på koncernniveau og indberettes til Finanstilsynet. Vi har samme muligheder for at gribe ind over for overskridelser i en sådan koncern som i et realkreditinstitut. Mere generelt gælder det, at pengeinstitutternes afdragsfrie lån med høj LTV skal indberettes til Finanstilsynet, så vi i givet fald kan gribe ind, hvis der sker en flytning af risiko fra realkreditinstitutterne til pengeinstitutterne,” siger Kristian Vie Madsen.

Fra Danske Banks side har man ikke yderligere kommentarer - ud over den man gav til Berlingske Business i går - at man ikke betragtede det som et emne - og at man i øvrigt ville rette ind.

Fredagen er præget af et møde i bankernes absolutte top, Finansrådets bestyrelse. I Finansrådet har man netop længe arbjedet  for at blive enige om et høringssvar på det kontroversielle indgreb mod afdragsfrihed. I går  så det ud til at man nærmede sig en form for enighed.

Danske Bank har i et andet af de andre svære forhandlingsforløb om lignende indgreb f.eks. mod rentetilpasningslån(F1) fået kritik for at forsøge at få særbehandling i netop Finansrådet.  Finansrådets direktør Jørgen Horwitz har tidligere bekræftet, at de andre banker var oprørte over, at han dengang havde holdt et møde med myndighederne, hvor kun han og Danske Banks folk var til stede.