Myndighederne overvåger bankers ejendomseventyr

De danske bankers planer om at oprette selvstændige ejendomsselskaber bliver mødt med interesse fra Finanstilsynet, der fremhæver, at de vil holde et vågent øje med pengeinstitutternes ejendomseventyr.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
I et forsøg på at begrænse deres voldsomme tab på ejendomsmarkedet, har flere danske banker planer om at oprette ejendomsselskaber, så de selv kan drive de ejendomme videre, som de er blevet ufrivillige ejere af under finanskrisen.

Og bankernes nye ejendomseventyr bliver mødt med interesse fra Finanstilsynet, der fremhæver, at man vil følge bankernes udfoldelser på det kollapsede ejendomsmarked yderst tæt.

Tilsynet vil nemlig sikre, at spekulation i ejendomme ikke ender med at blive den primære forretning i de banker, der nu har et ejendomsselskab på trapperne.

»Det er klart, at det er noget, vi holder øje med. Det er nogle forholdsvis restriktive regler for, hvad man må og ikke må som bank. Som sådan er det i orden, at bankerne opretter ejendomsselskaber og driver de nødlidende ejendomme videre i en periode. Men det må ikke have karakter af egentlig spekulation i prisudviklingen på ejendomsmarkedet,« siger kontorchef i Finanstilsynet Thomas Brenøe.

Holder øje med frasalg
I loven om finansiel virksomhed fremgår det blandt andet, at bankerne har nogle helt klare regler for, hvad de må foretage sig ud over at drive pengeinstitut. Ud over kerneforretningen med kassekreditter, opsparing og boliglån har bankerne nemlig lov til under særlige forhold at prøve kræfter med andre eventyr.

Det gælder blandt andet at drive ejendomme, hvilket ifølge Finanstilsynet er tilladt. Dog så man i Sverige samme scenarie for nogle år siden, hvor en række banker drev deres ejendomme videre for at skåne sig selv for ubehagelige tab men endte med at tjene store summer på det.

»Vi har tænkt os løbende at følge med i udviklingen, så vi kan sørge for, at bankerne holder sig inden for lovens rammer. Det er ikke noget, vi kan afgøre fra dag 1, men vi vil løbende lave en status på området blandt andet, når der sker frasalg,« siger Thomas Brenøe.

Skal ikke presse priserne
Risikoen ved at bankernes selv kører deres bygninger videre er, at priserne på markedet vil falde yderligere og dermed give de i forvejen trængte banker yderligere tab.

Omvendt spår mange, at markedet har ramt bunden og derfor skal pengeinstitutterne ifølge ekspert Bjarne Jensen fra BJ Consult sørge for, at man hele tiden holder fast i sin rolle som passiv investor.

»Bankerne skal selvfølgelig vedligeholde ejendommene, men det nytter ikke, at de begynder på gennemgribende renoveringer eller andet, som kan være med til at presse priserne op. Deres forretning med ejendomme er nødt til at være passiv og ikke fylde for meget i forhold til den øvrige forretning,« siger han.

mjo@berlingske.dk

Bankernes ejendomseventyr

Læs mere om de danske bankers entre på ejendomsmarkedet på http://www.business.dk/section/okonomi/