Myndigheder siger O.K. til Googles milliardopkøb

Konkurrencemyndigheder verden over har blåstemplet Googles køb af Motorola. Nu også Kina, men dog med forbehold.

Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Søgegiganten Google har fået O.K. til at købe Motorola Mobility af de kinesiske konkurrencemyndigheder, og dermed er den sidste forhindring for det 12,5 milliard dollar store opkøb ryddet af vejen. Handlen ventes nu at blive gennemført inden for de næste par uger.

Der er dog forbehold fra Kinas side. Google skal garantere, at mobilstyresystemet Android fortsat vil være både gratis og open source i mindst fem år, skriver det amerikanske teknologisite Cnet.

Dermed forsøger myndighederne at forhindre en situation, hvor Google vælger at gøre Android til et styresystem, der udelukkende er forbeholdt Googles egne produkter – nu i form af Motorola-mobiltelefoner. Hvis Google forsøgte den manøvre ville det nemlig ramme en lang række asiatiske mobilproducenter, der har valgt at satse på Android frem for andre styresystemer.

Google har flere gange fastholdt, at Android er og forbliver open source. Den fri kode har givetvis været et stort element i at gøre styresystemet til det mest brugte i verden, men nu hvor udbredelsen af Android er blevet så stor, er frygten for en kursændring fra søgegiganten dukket op til overfladen.

Og frygten er reel, forklarer Michael Gartenberg fra analysehuset Gartner.

"Hvis jeg var en tredjepartsproducent, ville jeg virkelig være bekymret for, at det ville ske," siger analytikeren ifølge Cnet.

Problemet er, at der reelt ikke er mange alternativer til Android mere.

Apple sidder enerådigt på sit eget styresystem, IOS, og derudover er Microsoft ved at komme på banen med Windows Moblie. De fleste producenter, deriblandt telekæmpen Nokia, har droppet selv at udvikle styresystemer på grund af omkostningerne.