Myndigheder ignorerer giftproblem

Tonsvis af miljøgiften PCB ender ikke, som det skal, hos Kommunekemi, men blandes i byggematerialer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Miljøstyrelsen har i flere år haft viden om, at store mængder at det farlige giftstof PCB ikke bliver destrueret korrekt.

I strid med reglerne blandes stoffet i miljørigtige byggematerialer, der eksempelvis er blevet brugt til underlaget ved opførelsen af 36 rækkehuse i Ørestaden, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Spredningen af PCB-giften sker, selvom Miljøstyrelsen så sent som i begyndelsen af 2009 i en rapport erkender, at en stor del af det forurenede PCB-affald ikke bliver destrueret eller deponeret, som det skal.

- På baggrund af oplysninger fra Kommunekemi må det formodes, at meget PCB-holdigt byggeaffald ikke bliver bortskaffet efter reglerne, skriver Miljøstyrelsen.

Hos Dansk Byggeri undrer man sig højlydt over myndighedernes passivitet:

- Vi har gennem flere år efterlyst aktion fra myndighedernes side, siger miljøchef i Dansk Byggeri, Henriette Døssing, til Jyllands-Posten.

- Derfor har vi i branchen lavet vores egen vejledning, men en sådan kan langt fra erstatte klare retningslinjer fra myndighedernes side - ikke mindst for hvordan man skal agere, når man finder PCB, siger Henriette Døssing.

Både Enhedslistens og Socialdemokraternes miljøordførere, Per Clausen og Mette Gjerskov, kræver nu miljøminister Karen Ellemann (V) på banen i sagen om de mange tons PCB, der hvert år ikke kommer frem til deres retmæssige destination hos Kommunekemi.

/ritzau/