Myndigheder griber ind mod TDCs fibernet

Konkurrenterne skal sikres adgang til fornuftige priser på det fibernet, som TDC købte af DONG Energy i Nord- og Østsjælland.

IT- og Telestyrelsen går nu ind og regulerer også TDCs fibernet, fordi telekoncernen er blevet for stor. Arkivfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere

De danske telemyndigheder går nu ind og regulerer de priser, som landets største teleselskab, TDC, må tage, når konkurrenterne skal bruge plads på fibernettet i Nord- og Østsjælland.

Indgrebet kommer, fordi TDC sidder solidt på bredbåndsmarkedet i Danmark.

TDC er for stærk

»Vi har allerede truffet beslutning om, at TDC er en spiller med en stærk markedskraft. Men dengang havde TDC ikke købt DONG Energys fibernet og kunne derfor ikke pålægges regulering. Det har de nu, og derfor opstiller vi betingelser for, hvordan andre kan få adgang til deres net,« forklarer vicedirektør i IT- og Telestyrelsen, Danmarks øverste telemyndighed, Finn Petersen.

TDC bliver fra 3. december 2010 forpligtet til at holde fibernettet åbent for andre bredbåndsselskaber - og det gælder vel at mærke ikke blot de husstande, som allerede er koblet på det lynhurtige fibernet. Også kunder, der bor tæt på nettet, op til 30 meter i graveafstand, skal kunne få glæde af de hurtige forbindelser, og derfor pålægges TDC at etablere forbindelse, hvis en konkurrent sælger en internetforbindelse til kunden.

Samtidig sikres det, at en udbyder kan levere f.eks. TV, en anden Internet til kunden.

»Vi regner med, at alternative udbydere hermed får gode og forudsigelige betingelser. I øjeblikket har TDC et kommercielt tilbud, som TDC kan ændre,« siger Finn Petersen.

Prisen endnu ukendt

IT- og Telestyrelsen ser nu på de priser, som TDC må tage af sine konkurrenter, på samme måde som det i dag sker, når konkurrenter vil bruge det landsdækkende fastnet til at sælge fastnettelefoni til egne kunder.

Finn Petersen tør ikke sige, om prisen bliver mindre end i dag, da myndighederne ikke ved, hvordan TDC udregner dagens pris.

»Afgørelsen betyder, at TDC skal prisreguleres på fiberområdet. Vi er derfor ved at lave en model, som fastsættes i slutningen af marts 2011. Indtil da fastsættes priser ud fra de historiske omkostninger, hvor TDC fastsætter prisen, og vi bagefter kontrollerer, om vi er enige i måden, den er fastsat på,« siger vicedirektøren.

De historiske omkostninger er, hvad TDC betalte for DONGs fibernet, og ikke, hvad DONG har brugt til at etablere det.