Myndigheder forbyder salg af solcelle-hit

Sikkerhedsstyrelsen vurderer, at mange solcelleanlæg kan have en forkert fejlstrømsafbryder. Styrelsen har derfor udstedt forbud mod salg af nogle af de mest udbredte såkaldte "invertere" på markedet. Solcelleforeningen maner dog til ro.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Solcelleboomet herhjemme, der allerede har medført en uforudset milliardregning til staten, kan nu også medføre en ekstraregning på flere tusinde kroner for mange af de private anlæg.

Sikkerhedsstyrelsen vurderer nemlig, at mange af de ca. 88.000 solcelleanlæg, der er sat op på taget af private husstande de seneste par år, kan have en forkert fejlstrømsafbryder. Det kan i værste tilfælde betyde fare for livstruende elektriske stød, og Sikkerhedsstyrelsen opfordrer derfor alle ejere af solcelleanlæg til at få tjekket, om alt er, som det skal være.

I den forgangne uge har Sikkerhedsstyrelsen derfor udstedt forbud mod salg af nogle af de mest udbredte invertere på markedet. Inverteren, også kaldet en vekselretter, er den anordning, der omdanner jævnstrøm fra solcellerne til vekselstrøm."Vi har udstedt fem salgsforbud, fordi vores test viser, at der kan være en sikkerhedsrisiko, hvis solcelleinstallationer har en ukorrekt type fejlstrømsafbryder monteret. Det er styrelsens samlede vurdering, at det kan omfatte mange solcelleanlæg. Der er tale om en sikkerhedsrisiko i middelklassen, og vi opfordrer derfor folk til stille og roligt at tjekke deres anlæg uden at gå i panik. Der er tale om en opfordring, ikke en advarsel," siger Dorthe G. Rasmussen, pressechef i Sikkerhedsstyrelsen.

Styrelsen mener, at de fem invertere kræver en fejlstrømsafbryder af den såkaldte type B og ikke en type A, som er den almindelige type i private boliger. Det drejer sig blandt andet om en model fra hver af verdens to førende producenter, de tyske selskaber Kostal og SMA. Producenterne skal nu forsyne inverterne med vejledning om anvendelse af den korrekte type fejlstrømsafbryder, før de må sælges igen.

Energinet.dk, der registrerer alle landets solcelleanlæg, oplyser til Berlingske, at der i alt er registreret 4.189 eksemplarer af de fem invertere, der nu er salgsforbud imod. Det svarer til omkring fem procent af alle anlæg i landet.

"Når vi udsteder påbud, forventer vi, at de bliver fulgt. Men vi kan ikke blande os i, om det er producenten, importøren, installatøren eller kunden, der skal betale regningen i de tilfælde, hvor fejlstrømsafbryderen skal udskiftes," siger Dorthe G. Rasmussen.

Hos Blue Solar, der importerer den pågældende inverter fra Kostal, forventer man dog, at producenterne og Sikkerhedstyrelsen finder en løsning. Inverteren er nemlig solgt i enorme antal rundt om i Europa, uden at der har været problemer med myndighederne andre steder.

"Kostal og SMA er verdens førende producenter og laver topklasseprodukter, der er monteret på millioner af anlæg i Europa. Det svarer til Mercedes og BMW inden for invertere, og det skulle være meget mærkeligt, hvis produkterne er gode nok til hele Europa, men ikke Danmark. Mon ikke producenterne og Sikkerhedsstyrelsen finder ud af det, så vi tager det med ro foreløbigt," siger Jørn Bue Madsen, adm. direktør i Blue Solar og medlem af bestyrelsen i brancheorganisationen Dansk Solcelleforening.

Flemming Kristensen fra EnergiMidt, der også er formand for Dansk Solcelleforening, maner ligeledes til ro.

"Der er tilsyneladende ikke harmoni mellem fabrikanternes og Sikkerhedsstyrelsens vurdering af, hvilken fejlstrømsafbryder der skal bruges. Forhandlerne kan kun forholde sig til, hvad fabrikanterne siger. Vi har kun en interesse i, at tingene er, som de skal være, men der er ingen grund til at skræmme tusindevis af solcelleejere. De her anlæg står i enorme antal i Tyskland, og der har mig bekendt aldrig været problemer," siger Flemming Kristensen.


Sikkerhedsstyrelsen oplyser også, at der aldrig er rapporteret et tilfælde herhjemme, hvor et solcelleanlæg på grund af forkert fejlstrømsafbryder har givet elektrisk stød eller fået anlægget til at bryde i brand.

Men styrelsen understreger, at dens opgave netop er at tage forholdsregler, så det heller ikke kommer til at ske. Og opfordrer altså alle ejere af solcelleanlæg til at følge vejledningerne på styrelsens hjemmeside, så anlæggene bliver tjekket.

Salgsforbuddet omhandler følgende invertere: Kostal PIKO 5.5 DCS 5.5kW (2.456 eksemplarer), EHE-N3KTL 3kW (158 eksemplarer), Macsolar-TL3kW (13 eksemplarer), SMA SB 3000TL-21 3kW (1.440 eksemplarer) og SolarRiver 3400 TL-D 3kW (122 eksemplarer).