Musiktjenesten Spotify indtager Danmark

Efter års forhandlinger har netmusiktjenesten indgået aftale med KODA.

Den svenske musiktjeneste Spotify kommer nu til Danmark. Tidspunktet kendes dog ikke. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den meget omtalte svenske musiktjeneste Spotify, der finansieres gennem annoncer, har endelig fået rettighederne på plads og åbner nu også i Danmark. Dermed bliver der skærpet konkurrence om danskernes ører, som i forvejen - ud over Roskildefestivalen - er rødglødende af at lytte til tjenester som TDC Play, norske Wimp og senest bibliotekernes musiktjeneste BibZoom.

Det er kunstnernes rettighedsorganisation KODA, som har landet aftalen med Spotify, som har haft stor succes med konceptet om en gratis frit-valg-musikbutik over Internet til alle mod, at man undervejs i lytningen får annoncer. Dem kan man dog købe sig fri for.

KODA glad for aftalen

»I KODA har vi længe forsøgt at indgå en aftale med tjenesten, og derfor er det med glæde, at vi nu har en aftale, som vel at mærke både KODA og Spotify er tilfredse med. At få flere stremingtjenester (til direkte aflytning over netforbindelsen, red.) til landet har været utroligt vigtigt for os. Danskerne vil have nem, ubegrænset og ikke mindst billig adgang til musik, og kan vi ikke tilbyde dem det lovligt, finder forbrugerne de ulovlige alternativer,« siger KODAs direktør Anders Lassen.

Han glæder sig over, at den store brugervenlighed og tilgængelighed flytter folks adfærd fra ulovlig til lovlig musik og desuden stimulerer til, at man hører mere musik end tidligere.

Spotify har ikke tidligere villet betale ret meget for at spille musik i Danmark, og parterne har derfor stået langt fra hinanden.

Store investorer er med

Spotify, som blev etableret i 2008, tilbyder efter eget udsagn 13 millioner musiknumre. Man opretter en gratis brugerkonto og henter Spotifys software og kan derefter lytte til al den musik, man har lyst til at vælge. Man kan også købe musikken. Spotify kan bruges både på computere og mobiltelefoner.

Warner Music Group er blandt investorerne i Spotify, som Google har overvejet at købe.

TDC hentede hele verdens opmærksomhed, da musiktjenesten Play blev åbnet i april 2008. Her får TDC-kunder som del af abonnementet adgang til at høre al den musik, de ønsker, og musikken kan gemmes, så længe man forbliver TDC-kunde. Play var helt nyskabende og har lagt grunden til en række konkurrerende tjenester.