Musiksalg over nettet vokser stort

25 procent flere købte musik over Internet sidste år, men 95 procent af alle musikfiler er fortsat ulovlige, siger musikbranchen.

Musikbranchen mener at kunne gøre op, at 95 procent af alle hentede musikfiler fra nettet er ulovlige. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lovlige salg af musik over Internet steg med hele 25 procent sidste år, men det halter stadig betragteligt efter piratkopierne.

Omkring 20 procent af det samlede musiksalg i 2008 var digitalt, viser nye tal fra den international musikbrancheforening IFPI. Den digitale musik har dermed indbragt 3,7 milliarder dollars (20,7 milliarder kroner). I 2007 stod det digitale musiksalg for 15 procent af indtægterne.

Men omkring 95 procent af al den musik, som blev hentet fra nettet i 2008, var piratkopier, siger IFPI, der anslår det konkrete tal til 40 milliarder filer. Musikbranchen forsøger derfor at indgå nyskabende aftaler for at få folk til at bruge musikken lovligt.

TDC var foregangsmand

Et af initiativerne stod danske TDC for. Landets største teleselskab startede 1. april 2008 TDC Play, hvor kunderne - så længe de forbliver kunder - frit kan aflytte al den musik, som de orker. Det sker for en mindre merpris, som er indbygget i abonnementerne. Det har ifølge IFPI betydet, at »betydeligt færre« har sagt deres TDC-abonnement op. Teleselskaberne slås med frafaldsprocenter på 30-40 på mobilmarkedet og helt op til 60 procent på bredbåndsmarkedet.

Siden er flere mobilproducenter - Nokia og Sony Ericsson - fulgt efter med særlige musikabonnementer, som skal gøre netop deres mobiltelefoner attraktive at sælge for teleselskaberne.