Musiksalg falder stort

Pladesalget styrtdykker - og der bliver ikke solgt nok musik over nettet til at opveje det. Til gengæld har LP-pladen fået en renæssance.

Digital musik købt på nettet og overført til MP3-afspilleren bliver stadig mere populært, men endnu er det langtfra en guldgrube for pladeselskaberne. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går solidt ned ad bakke for musikbranchen, der i 2008 måtte notere et stort fald i pladesalget. Og selv om flere og flere køber musik elektronisk over Internet, opvejer det ikke den manglende indtjening.

Hvor der i 2007 blev solgt 500,5 millioner CDer i USA, faldt salget i 2008 til 428,4 millioner, har analyseinstituttet The Nielsen Co. gjort op. Det er et fald på 8,5 procent, og tallet omfatter også enkeltnumre solgt digitalt over nettet. Salget af fysiske CDer med hele albums faldt i sig selv med 20 procent - fra 450,5 millioner til 362,6 millioner styk.

Derimod steg musiksalget af hele albums over nettet med 32 procent til det hidtil største, nemlig 65,8 millioner styk. Og salget af enkeltnumre gennem musikbutikker som Apples iTunes-netbutik voksede med 27 procent i forhold til 2007, viser opgørelsen.

Størst fald i klassisk musik
Årets musikuge var ugen op til jul - ganske som sidste år. I år blev der solgt 65 millioner albums, hvilket er det højeste nogen sinde. Den hidtidige rekord var juleugen i 2007 med et salg på 58,4 millioner albums.

Det største fald i salget rammer klassisk musik. Det er gået 26 procent ned. Derefter følger countrymusik med 24 procent og latinamerikansk musik med 21,1 procent.

»Musikforbruget har aldrig været højere, nu er det bare et spørgsmål om at forsøge at få det til at give overskud,« siger Silvio Pietroluongo fra branchebladet Billboard.

Enkelte selskaber formår at tjene penge på det digitale musiksalg. I september overgik Warner Music Groups Atlantic Records' digitalsalg for første gang indtægterne fra salget af CDer. Selskabet er USAs bedst sælgende.

Comeback til vinylpladen
Spøjst nok har den gamle vinylplade fået en uhørt renæssance, samtidig med at musikken bliver digital. Faktisk blev der i 2008 solgt flere LP-plader end noget tidligere år siden 1991, viser opgørelsen fra Nielsen SoundScan, nemlig 1,88 millioner af slagsen.

Her er hittene Radioheads »In Rainbows« (26.000 styk), Beatles' »Abbey Road« (16.500 styk) og Guns 'N Roses' »Chinese Democracy« (13.600 styk).