Museum leder efter gamle smartphones

Danmarks Tekniske Museum i Helsingør efterlyser gamle smartphones til en stor efterårsudstilling.

Husker du dem? Nokias berømte 3310 (til venstre) er verdens bedst sælgende mobiltelefon. Til højre en af taiwanske HTCs tidligere modeller. Foto: Danmarks Tekniske Museum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Din gamle mobiltelefon hjemme i skuffen eller bagest på hylden kan nu blive museumsgenstand.

Danmarks Tekniske Museum i Helsingør indsamler nemlig smartphones til en stor udstilling, som fra efteråret skal dokumentere, hvordan også danskernes liv er blevet ændret af den lommecomputer, som telefonen reelt er blevet.

2,46 mio. smartphones solgt i Danmark i 2016

Museet vil derfor meget gerne høre fra danskere, der liggger ind med ældre mobiltelefoner, og som vil donere dem til udstillingen.

»Smartphonen har haft stor indflydelse på vores liv og måde at omgåes hinanden på. Derfor er det vigtigt, at vi allerede nu sikrer, at historien om smartphonen gemmes for fremtidige generationer,« forklarer Jesper Buris Larsen, direktør på Danmarks Tekniske Museum.

I 2016 havde 83 procent af danskerne en smartphone, og der blev ifølge analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, i 2016 solgt i alt 2,46 millioner smartphonetelefoner herhjemme mod blot 121.600 almindelige mobiltelefoner (kaldet »featuretelefoner«).

Nokias 9000 Communicator fra 1996 er et eksempel på en tidlig smartphone, men det var med Apples lancering af iPhone i 2007, at begrebet smartphone for alvor kom til og ændrede hele mobilverdenen på rekordtid.

Smartphonen har ændret vores liv

Udstillingen i Helsingør åbner til oktober og tager udgangspunkt i smartphonen.

»Vi vil gerne undersøge, hvad den gør ved os som mennesker, og hvordan vi omgåes hinanden. Vi ser på, hvordan nye teknologier tidligere også har været med til at ændre vores liv. Det er f.eks. telefonen, som i starten af det 20. århundrede gjorde det muligt nemt at komme i kontakt med hinanden,« siger museumsinspektør Jacob Thorek Jensen.

Danmarks Tekniske Museum er etableret i 1911 men har endnu ældre samlinger, f.eks. Ole Rømers prototyper for mål og vægt og H.C. Ørsteds samling af blandt andet de genstande, som han brugte til at opdage elektromagnetismen med i 1820.

Omkring 50.000 besøger årligt museet på Fabriksvej 25 i sundbyen.