Murere frygter udlændinge i faget

Importen af udenlandske bygningsarbejdere er tredoblet i det seneste år. I samme periode er ledigheden blandt danske murere - højst overraskende - vokset fra 2,1 til 3,1 procent.

Det hænger ikke umiddelbart sammen, og murerne begynder nu at frygte, at danske entreprenører og murermestre begynder at foretrække udenlandsk frem for dansk arbejdskraft, skriver Fyens Stiftstidende.

- Nogle af udlændingene er parat til at gå for mindre i løn end danske, og mange udlændinge ansættes via vikarbureauer og er derfor lette at komme af med igen, siger Allan Pedersen, der er fynsk næstformand i murernes brancheforening.

Ifølge koncernkonsulent Henny Wilfert hos Danmarks største entreprenørvirksomhed, MT Højgaard, har murerne absolut intet at frygte.

- Overhovedet ikke. Hvis vi kunne finde dansk arbejdskraft, gjorde vi det. Det ville gøre mange ting meget nemmere, siger hun.

Det er nemlig langtfra problemløst at hyre for eksempel tyske murere.

- Sproget kan volde problemer ude på arbejdspladserne, og så er de specialiseret på en helt anden måde end danske murere, siger Henny Wilfert.

Lønmæssigt er der heller intet at hente ved at hyre udlændinge. I hvert fald ikke for en stor virksomhed som MT Højgaard.

- Vi aflønner udlændinge og danskere ens. Vi kan ikke tillade os at presse arbejdsmarkedet på den måde, siger Henny Wilfert.

Chefkonsulent i Dansk Byggeri, Henrik Sørensen, ser stigningen i murernes ledighed som et midlertidigt fænomen.

- Det kan skyldes en opbremsning i det spekulative boligbyggeri især i hovedstadsområdet, og så skal virksomhederne lige blive opmærksomme på, at der er ledige danske murere. I de senere år har de jo udelukkende måttet kigge mod udlandet, fordi der ingen danske var at få, siger han.

Kilde: Fyens Stiftstidende