Murdoch får ok til køb af Wall Street Journal

Mediemogulen Rupert Murdoch har lavet en foreløbig aftale om at købe Dow Jones & Co., der udgiver Wall Street Journal, skriver samme avis. Murdoch har budt 27 mia. kr., men ejerfamilien er stadig splittet.

Rupert Murdoch med frue. Samme idyl er der ikke i Bancroft-familien, der er dybt uenige om Murdochs bud på Wall Street Journal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Rupert Murdochs News Corp. – en af verdens største mediegrupper med bl.a. TV-netværket Fox, The Times og MySpace.com i porteføljen – er kommet et vigtigt skridt nærmere overtagelsen af forlagsgruppen Dow Jones & Co., hvis flagskib Wall Street Journal er USA’s næststørste avis.

Ifølge kilder tæt på affæren er Dow Jones-topchefen Richard F. Zannino nået til enighed med News Corp., der allerede i midten af april tilbød at købe Dow Jones for 60 dollar pr. aktie, svarende til 5 mia. dollar.

News Corp. har afvist at forhøje tilbuddet, der lå 67 pct. over aktiens værdi, da det blev fremsat. Til gengæld oplyser en person, der var til stede ved mødet mellem Zannino og News Corp., at Murdoch er gået med til at udpege en tidligere redaktør til bestyrelsen. Angiveligt er der også enighed om at have en ledelsesmæssig buffer mellem bestyrelse og redaktion for at sikre avisens høje journalistiske standarder. En model News Corp. også har lavet med britiske The Times

Det endelige tilbud om overtagelse bliver fremlagt for Dow Jones bestyrelse i dag. Det betyder dog ikke, at den endelige aftale vil falde på plads. Angiveligt vil det tidligst ske i næste uge, når den magtfulde Bancroft-familie har vendt sagen i egne rækker. Bancroft-familien sidder på 64 pct. af aktionærernes stemmer og er dybt splittet i spørgsmålet om Murdochs tilbud.

Gamle dyder
Bancroft-familiens modstand mod Rupert Murdoch er ikke blot et spørgsmål om gamle og nye penge – Dow Jones er fra 1882, News Corp. fra 1980 – men også et spørgsmål om publicistiske principper.

Murdoch er, retfærdigt eller ej, kendt for Fox News, hvis journalistik er under konstante angreb for at være ensidig og underlødig. På den anden side er Wall Street Journal på mange måder flagskibet i amerikansk presse med i alt 33 Pulitzer-priser i bagagen, herunder den seneste.

Det er den troværdighed og det brand Murdoch er interesseret i, og der har været spekuleret i mulighederne for synergi-effekter med TV-delen af News Corp. F.eks. kunne dokumentarprogrammer nyde godt af Wall Street Journals navn, ligesom Murdoch har luftet idéen om at lave en konkurrent til CNBC, der leverer finansnyheder på kabel-TV.

Men her kommer Bancroft-familiens baggrund ind som en betydende faktor. Familien kan nemlig spore rødderne tilbage til Bostons første indbyggere, og dermed er de indbegrebet af Østkystens kulturelle og politiske elite gennem århundreder. Altså ikke blot gamle penge, men også gamle dyder. Og i det billede passer opkomlingen Murdoch ikke ind.

Modstand i familien
Især Christopher Bancroft, der er direktør i Dow Jones og kontrollerer 15 pct. af stemmerne er indædt modstander af Murdochs køb af virksomheden, som har været på familiens hænder siden 1902. Han har i flere offentlige udtalelser gjort klart, at han frygter for avisens troværdighed, hvis Murdoch får lov til at købe, og har sågar sagt, at familien har pligt til at forsvare selskabets værdier, selvom det koster dem penge. Han har brugt de seneste uger på at gå til møder med kapitalfonde for at skaffe nok aktier til at blokere et salg, men iagttagere spår ham ikke mange chancer.

Imidlertid er han ikke den eneste i familien, der har ført kampagne mod Murdochs køb. Også Leslie Hill, endnu et familiemedlem med en direktørpost, hvis mor kontrollerer 15 pct. af stemmerne, har forsøgt at finde alternativer. Han fik selskabets ledelse til at møde Ron Burkle og Brad Greenspan, hhv. supermarkeds-rigmand og internet-iværksætter. De to havde planer om et delvist opkøb, men det er igen faldet til jorden.

Som i en ægte sæbeopera er modstanderne mod købet imidlertid heller ikke enige indbyrdes, hvilket yderligere svækker modstanden. Alt i alt ser det ud til at løbet er kørt for modstanderne i Bancroft-familien, men familiens overhoved, Michael B. Elefante, tør alligevel ikke spå om udfaldet. Han har kaldt til familiemøde torsdag, hvor det endelige købstilbud skal præsenteres for den samlede familie. Vurderingen er, at han vil give god betænkningstid til alle, hvorfor en endelig præsentation af overtagelsen tidligst ventes i næste uge.