Mulig Vestas-partner følger egne planer

Mitsubishi Heavy Industries opdatering på sine fremskridt med udviklingen af en ny havmølle på 7 MW kan være et tegn på, at en strategisk samarbejdsaftale mellem det japanske selskab og danske Vestas ikke er lige på trapperne.

Læs mere
Fold sammen

Det vurderer senioranalytiker i Sydbank Jacob Pedersen, der dog stadig tror på en aftale mellem de to selskaber, som begge vil kunne nyde godt af et strategisk samarbejde.

- Det er vældigt interessant i forhold til det mulige samarbejde, som jeg stadig venter vil blive til noget, men det indikerer, at de nok ikke er meget tæt på at lukke en aftale. Mitsubishi havde ikke behøvet at melde sådan ud, hvis man var millimeter fra en aftale. Jeg vil ikke kalde det forhandlingstaktisk, men det er et signal om, at de vil gøre de her selv, hvis der ikke kommer en aftale, siger han til Ritzau Finans.

At Mitsubishi Heavy Industries halter efter Vestas på teknologisiden er en anden historie. Det ændrer ikke ved, at det japanske selskab ingen anden mulighed har end at forfølge egne planer. Vælger selskaberne at samarbejde, forventer Jacob Pedersen derfor også, at det vil være med Vestas' teknologi.

- Indtil der ligger en endelig aftale med Vestas, hvis der kommer en endelig aftale, er Mitsubishi nødt til at forfølge sine egne strategiske planer. Det er også i det lys, at det her skal ses. For på teknologisiden vil Vestas 8 MW-mølle være Mitsubishis overlegen med flere længder. Men det er ikke det samme som, at Mitsubishi kan skrinlægge sine havmølleplaner nu, hvis der nu ikke kommer en aftale, fortsætter Jacob Pedersen, der ser meldingen som et signal til omverdenen om, at Mitsubishi kan selv om nødvendigt.

Hvis Mitsubishi med en markedslancering i 2015 mener, at man kan begynde at bestille møllerne i 2015, kan møllerne meget vel komme i vandet i 2016 - nogenlunde samtidig med Vestas' mølle, vurderer han.