MT Højgaard taber sag om stort havvindmølleprojekt

Det er MT Højgaard, som har ansvaret for at dække omkostningerne i sagen om det britiske havvindmølleprojekt Robin Rigg. Det har Supreme Court i London nu truffet en endelig afgørelse om, efter at sagen er blevet anket i flere omgange.

Foto: Henning Bagger

MT Højgaard har ansvaret for at dække omkostningerne for konstruktionsfejl i fundamentet på havvindmølle-projektet Robin Rigg. Det har højesteret i London truffet en endelig afgørelse om torsdag.

Sagen stammer fra et anlægsprojekt perioden 2007-2009, hvor MT Højgaard designede, fremstillede og installerede fundamenter til havvindmølleparken efter de daværende internationale standarder.

Da parken blev taget i brug viste det sig imidlertid, at der var store svagheder i betonsamlingerne.

I 2014 lagde havvindmølleparkens bygherre, E.ON Climate and Renewables, sag an mod MT Højgaard, fordi de mente, at MT Højgaard havde ansvaret og derfor skulle betale erstatning til især udbedring af svaghederne.

Det krav afviste MT Højgaard med henvisning til, at de havde fulgt de gældende internationale standarder.

Det førte til en længere retssag mellem de to virksomheder. I første omgang tabte MT Højgaard sagen i april 2014 og blev pålagt et erstatningskrav på 195 millioner. Den afgørelse ankede de imidlertid, og i april 2015 vandt de sagen. Den afgørelse ankede E.ON, og det er den sidste anke, som nu er blevet afgjort endeligt.

Afgørelsen vil ikke påvirke MT Højgaards omsætning eller driftsresultat, skriver Danmarks største entrepeneurfirma i en fondsbørsmeddelelse. Der er dog ingen tvivl om, at afgørelsen vil koste virksomheden store summer, og de skriver selv i meddelelsen, at »særlige poster vil blive påvirket af sagsomkostninger til det samlede retsforløb«.

Da MT Højgaard tidligere ankede sagen stod de til at skulle betale 195 millioner kroner, som de har hensat i et tidligere regnskab. De særlige omkostninger, virksomheden nu bliver pålagt, skal dække den langstrakte sags omkostninger.