MT Højgaard mister enorm grønlandsk profit

Til oktober stopper MT Højgaards datterselskab Greenland Contractors sine aktiviteter på Thulebasen, efter et amerikansk selskab har overtaget opgaven.

Til oktober stopper MT Højgaards datterselskab Greenland Contractors sine aktiviteter på Thulebasen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det skriver Børsen.

Overdragelsen af arbejdsopgaverne er samtidigt et farvel til en vigtig indtægtskilde for MT Højgaard, der igennem mange år har haft problemer med indtjeningen.

MT Højgaard havde i Greenland Contractors' bedste år på Thulebasen et resultat før skat på 217 mio. kr.

Siden 1951 har danske eller grønlandske selskaber haft ret til at drive aktiviteterne på Thulebasen, men nu har det amerikanske selskab Vectus overtaget kontrakten. Selskabet er kommet omkring reglerne ved at oprette et dansk skuffeselskab ved navn Exelis.

Tidligere har Danmark selv stået for tildeling af servicekontrakten, men grundet bekymring for EU's konkurrenceregler, blev opgaven i 2013 givet videre til amerikanske myndigheder.

- Det er en ganske forfærdelig historie. Der er mange tabere, men først og fremmest er det et tab for Grønland. Thulebasen er den virksomhed i Grønland, der har uddannet flest faglærte over årene, siger Peter Kofoed, administrerende direktør i Greenland Contractors, til Børsen.