MT Højgaard får en af sine største kontrakter nogensinde

MT Højgaard, har fået en kontrakt med det amerikanske firma Silicor på at bygge en kæmpefabrik til 1,5 mia. kr. i Island. Den skal fra 2018 producere silicium til fremstilling af solceller i bl.a. Kina.

MT Højgaard, har fået en kontrakt med det amerikanske firma Silicor på at bygge en kæmpefabrik til 1,5 mia. kr. i Island. Den skal fra 2018 producere silicium til fremstilling af solceller i bl.a. Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange måneders spænding i MT Højgaard er afløst af jubel. Den danske storentreprenør fik fredag en kontrakt det det amerikanske firma, Silicor Materials, på at bygge en kæmpefabrik til 1,5 milliarder kr. i Island.

Efter otte måneders forhandlinger med Silicor, der har base i San Jose i Californien, har MT Højgaard scoret én af sine største byggekontrakter i mange år. Danmarks næststørste entreprenør har fået til opgave at designe, planlægge og bygge Silicors enorme fabrik i det vestlige Island.

Fabrikken kommer til at dække et areal på 121.000 kvadratmeter, der svarer til 12 hektar. Fabrikken skal opføres i Grundartangi i Hvalfjorden 40 km nord for Reykjavik i Vestisland. Her vil amerikanerne efter planen i 2018 starte fremstilling af metallet silicium med henblik på at afsætte det til producenter af solceller og solpaneler over hele, primært Kina.

Kontrakten er en af de største enkeltkontrakter for MT Højgaard nogensinde, når det drejer sig om byggerier, som selskabet selv står for.  Når MT Højgaard hidtil har fået store entreprenøropgaver og industribyggerier, har det været i konsortier med andre entreprenører og joint venture partnere, fordi opgaverne er komplicerede og risikofyldte. Det var f.eks. tilfældet med entrepriserne på Øresunds- og Storebæltsforbindelserne.

Island er på vej til at blive en af verdens største producenter af silicium, der er en vigtig bestanddel i fremstilling af solceller. Årsagen er landets meget billige energi fra vandkraftværker. Fire internationale selskaber, herunder Silicor, planlægger således at opføre hver én fabrik - for tilsammen 11,4 milliarder kr. - til en ekstremt energikrævende produktion.

Danmarks største pengetank, ATP, bliver i øvrigt medejer af Silicor-fabrikken via sin betydelige ejerandel af en af Silicors største investor, den globale grønne energifond, Hudson Clean Energy Partners fra USA.

På fabrikken i Island vil Silicor fremstille halvmetallet silicium, der bliver produceret ved, at såkaldt metallurgisk silicium fra Sydafrika i store ovne bliver smeltet sammen med aluminium fra en nærliggende aluminiumsfabrik.

Silicor venter årligt at producere mindst 16.000 tons silicium til det globale marked for solceller, som silicium er en vigtig bestanddel i.

Ifølge Jóannes Niclassen, divisionsdirektør og hovedforhandler i MT Højgaard, ventes fabriksbyggeriet at tage op mod 200 byggearbejdere og ingeniører godt to år at opføre. Byggeriet starter i 2016.

Silicors topchef, Terry Jester, siger i forbindelse med indgåelsen af milliardkontrakten med MT Højgaard, at hun ser frem til, at man sætter spaden i jorden og begynder byggeriet.

Opgaven er MT Højgaards første projekt i Island inden for de senere år.  Ordren vil ifølge firmaets ledelse kunne styrke MT Højgaards nordatlantiske division, som Jóannes Niclassen er chef for, da selskabet i forvejen er aktiv som entreprenør i Grønland og på Færøerne.

Industribyggerier på linie med Silicors kommende fabrik kan ifølge MT Højgaards administrerende koncerndirektør Torben Biilmann og direktør Jóannes Niclassen lokke andre store produktionsvirksomheder til at slå sig ned i Island.

»Vi er interesserede i opgaver i Island, som matcher MT Højgaards risiko profil. Projektet passer perfekt med vores strategi om at gå ind i projekter i en tidlig fase og på den måde hurtigt og effektivt at kunne levere et byggeri med service af høj kvalitet til vore kunder,« siger Torben Biilmann.

Silicor budgetterer med sammenlagt at investere 900 mio. dollars, svarende til små seks milliarder kr., i projektet i Island. Finansieringen er delvist på plads. Silicor skaffer selv de fleste penge fra selskabets nuværende investorkreds, herunder fonden Hudson Clean Energy.

ATP har i øvrigt i 2009 indskudt 200 millioner dollars eller 1,3 milliarder kr. i venturekapital i fonden.

Silicor venter at hente de resterende 360 mio. af de 900 mio. til projektet fra eksterne investorer. Efter at amerikanerne nu har fået byggekontrakten på plads med MT Højgaard, kan de sætte turbo på arbejdet med at skaffe eksterne investorer til projektet, der ud over bygningen omfatter et stort procesanlæg med maskiner.

Silicor har i foråret indgået kontrakt med tyske maskinproducent, SMS Siemag, om levering af maskiner til maskiner til 3,5 milliarder kr. Desuden er der indgået en kontrakt med de islandske myndigheder om leje af jord til fabrikken og aftaler om brug af den eksisterende havn i Grundartangi.

Byggekontrakten på 1,5 milliarder dollars blev fredag middag underskrevet i MT Højgaards hovedsæde i Søborg. Fra MT Højgaard deltog administrerende koncerndirektør Torben Biilmann og divisionsdirektør Jóannes Niclassen, mens Silicor bl.a. var repræsenteret af sin topchef Terry Jester.