Mr. Wind Power

Der var nærmest ingen grænser for Ditlev Engels succes som topchef for Vestas i de første år. Men han håndterede ikke krisen godt, og han passer ikke til et Vestas med fokus på profit frem for vækst.

Billedet af den stålsatte Ditlev Engel – »Mr. Wind Power« – med slipset blafrende i vinden blev brugt flittigt på magasinforsider verden over, da Vestas og Ditlev Engel toppede som en ubetinget succes før krisen. Foto: Per Morten Abrahamsen
Læs mere
Fold sammen

Der er en sjælden sejhed over Ditlev Engel. De fleste kan ride på bølgen, når der er medvind, men få bliver stående, når stormen raser så voldsomt, som den har gjort omkring Ditlev Engel de seneste tre år.

Få topchefer er blevet spurgt så mange gange som Ditlev Engel: Bør selskabet ikke have en anden topchef?

Ditlev Engel har altid svaret, at det ikke var op til ham at beslutte, og at han i øvrigt ikke var færdig med sit arbejde i Vestas.

Onsdag skete det så.

Meddelelsen om Ditlev Engels exit kom. Den har været ventet længe, og alligevel blev de fleste overrasket over, at det skete lige nu, hvor selskabet endelig er begyndt at vise livstegn.

Fire fede år

Inden stormvejret for alvor tog fat omkring Engels ører i 2010, gik det faktisk godt. Rigtig godt. Da Engel kom til i 2005, begyndte der at komme fart i væksten, og bundlinjen viste snart milliardoverskud.

Ditlev Engel kom på forsiden af erhvervsmagasiner verden over som »Mr. Wind Power«, og i Sverige blev han ligefrem kaldt fremtidskapitalisten. Her var manden, der tegnede en moderne, grøn kapitalisme.

Vestas havde da heller ikke en normal koncernledelse, men i stedet en 16 personer stor »regering« – men ingen decideret driftsdirektør.

Aktionærerne jublede også, for Vestas-aktien bare steg og steg, til den nåede kurs 692 kroner i august 2008.

Kort tid efter væltede Lehman Brothers’ konkurs finansmarkederne omkuld, men Ditlev Engel og Vestas holdt fast i optimismen og fortsatte ekspansionen med nye fabrikker i blandt andet USA og Kina.I løbet af 2010 begyndte regnskaberne dog at se mere anstrengte ud, og nogle investorer begyndte at frygte, at investeringsniveauet var lidt vel overmodigt den globale krise taget i betragtning. Det var det. I oktober 2010 ramte den første store fyringsrunde.

For Engel blev det en lige så stor katastrofe, da Vestas i november 2010 besluttede at ændre regnskabspraksis, så man fremover først ville bogføre pengene, når projekterne var afleveret til kunderne. Pludselig så regnskaberne markant anderledes ud, og mistilliden bredte sig blandt investorerne.

Så begyndte frygten for de overmodige investeringer også at materialisere sig. Krisen bed sig nemlig fast, og den globale efterspørgsel på vindmøller var pludselig ikke så umættelig længere. Men Ditlev Engel blev stående.

Kravet om en fyring blev efterhånden mere højlydt fra investorer, aktieanalytikere, erhvervskommentatorer og fra aktionærer på talerstolen til Vestas’ generalforsamlinger. Det blev dog Ditlev Engels nære allierede – bestyrelsesformand Bent Erik Carlsen – der røg først i vinteren 2012.

Engels mange liv

Og det første spørgsmål Vestas’ nye magtfulde bestyrelsesformand, Bert Nordberg, blev mødt med, var selvfølgelig: Bør selskabet ikke have en anden topchef?

Nordberg ville bruge tre måneder til at danne sig et overblik, lød udmeldingen, der straks blev tolket i retning af, at Ditlev Engel så ville ryge. Men han holdt lidt længere.

Vestas’ krise kulminerede sidste sommer, da selskabet kom i konflikt med bankernes krav, og renten på selskabets obligation nåede et niveau, hvor investorerne regnede med en reel konkursrisiko for Vestas. Men også det overlevede Ditlev Engel.

Oveni kom sagen om de tabsgivende aftaler i Indien, som den tidligere økonomidirektør skulle have lavet uden Ditlev Engels vidende. Og der kom også sagsanlæg fra vrede investorer, der mener, at Ditlev Engel har stillet markedet urealistiske forventninger i sigte med sine optimistiske prognoser gennem årene.

Headhuntere stod i kø for at få opgaven med at finde Ditlev Engels afløser, og aktie­handlere betegnede en fyring af Ditlev Engel som det bedste, der kunne ske for aktie­kursen, som i november skrabede bunden i kurs 24. Men det var ikke slut for Ditlev Engel endnu.

Med franske Jean-Marc Lechêne som driftsdirektør ved Ditlev Engels side er Vestas i år begyndt at få bedre styr på om­kostningerne, og aktien har rettet sig til omkring kurs 110. Men der er fortsat meget langt til et Vestas, der leverer tilfredsstillende resultater.

Ditlev til udlandet?

Trods rosende afskedsord til Ditlev Engel fra Bert Nordberg har formandens konklusion været klar: Vestas har brug for en topchef med et skarpt øje på produktions­økonomien, som kan levere en stabil udvikling med overskud – og ikke en Ditlev Engel med store vækstambitioner og mindre fokus på driften.

For Ditlev Engel er farvellet nu med større værdighed, end hvis han var røget sidste sommer eller i efteråret, da det stod helt galt til. Og man skal ikke glemme, at Ditlev Engel fortsat er et navn, nærmest et varemærke, i den udenlandske energiverden – »Mr. Wind Power« – der har siddet ved bord med alle de store energibosser i Davos og lignende steder.

Så det kan meget vel være et godt bud, at Ditlev Engel dukker op i en lederstilling i udlandet en dag.